Aanbevelingen mediation Odijkseweg aangeboden aan gemeenteraad Houten

Vanavond werden de aanbevelingen van het mediation traject over de Odijkseweg aangeboden aan de gemeenteraad van Houten.

In de afgelopen periode zijn bewoners van de Odijkseweg, ondernemers van de Dikke Boom en de Schouw en de gemeente met elkaar in overleg geweest om de verkeerssituatie op de Odijkseweg te verbeteren. 

De bezoekers en leveranciers van de bedrijven zorgen dikwijls voor veel verkeer. Helaas levert dit ook wel eens gevaarlijke situaties op. Gesprekken hierover waren in het verleden tot niets uitgelopen en zelfs vastgelopen. Reden om een mediation te starten onder begeleiding van een onafhankelijke procesbegeleider. 

Tijdens de mediation zijn de partijen weer 'on speaking terms' met elkaar gekomen. Uiteindelijk zijn er drie vervolgscenario's besproken:

  1. Het creĆ«ren van een toegangsweg vanaf de Rondweg door de geluidswal. 
  2. Verkeerskundig aanpassen van de Odijkseweg. 
  3. Uitplaatsingen van de ondernemingen. 

Helaas bleek scenario 1 na verkeerskundig onderzoek niet haalbaar. Hierdoor is nu aanbevolen om te onderzoeken hoe de ondernemingen van de Dikke Boom uitgeplaatst kunnen worden. Het bedrijf aan de Schouw is al bezig met uitplaatsen naar de Schaft. In afwachting van uitplaatsingen wordt aanbevolen infrastructurele aanpassingen te doen om de verkeerssituatie te verbeteren. 

De laatste aanbeveling is te zorgen dat de drie partijen in dialoog blijven. De aanbevelingen zullen via de raad aangeboden worden aan het college om verder uit te werken. 

De VVD fractie is blij dat de partijen weer met elkaar in gesprek zijn en dichter bij elkaar zijn gekomen. Of de aanbevelingen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd hangt af van meerdere aspecten, bijvoorbeeld de kosten ervan.