"2017: Het jaar waarin steeds meer mensen de positieve cijfers gaan voelen?"

Maandag 9 januari hield VVD Wethouder Herman Geedes namens de gemeente een toespraak bij de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de bedrijvenverenigingen IKH, OKK, Het Rond en ZZP Houten. Herman sprak uit te hopen dat dit jaar steeds meer mensen de positieve cijfers ook zelf gaan voelen.

Namens het gemeentebestuur van Houten wil ik u allemaal een gezond en succesvol 2017 wensen. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Na een turbulent 2016, met aanslagen, de couppoging in Turkije, het Brexit referendum, de verkiezing van Donald Trump en niet te vergeten de overleden popsterren, is het lastig je aan een voorspelling te wagen. Velen zullen uitgekeken hebben naar een nieuw jaar, een mogelijkheid om weer met een schone lei te beginnen.

We nemen echter veel van de omstandigheden die 2016 mede gevormd hebben met ons mee. Ook in ons eigen land hebben we hiermee te maken. Versplintering in de politiek, het innemen van extreme standpunten waardoor de dialoog bemoeilijkt wordt.

Gelukkig wordt de roep en de behoefte aan positiviteit sterker. We hebben genoeg van mensen die het debat verharden, mensen die ongenuanceerd roeptoeteren zonder te weten waar ze het over hebben. Mensen die de hele dag op facebook alles afkraken waar ze een kansje zien liggen. Als je met een afstandje naar Houten en de regio kijkt denk ik wel eens: Hoe kan het nou dat mensen zo ontevreden worden?

In de provincie Utrecht zijn nu meer ondernemers die hun winst zien toenemen dan ondernemers die hun winst zien dalen. Ook zien steeds meer ondernemers hun omzet groeien: er zijn per saldo 19% meer ondernemers die hun omzet zien groeien dan ondernemers met een dalende omzet. Een jaar eerder was dat verschil nog 15%. Van de 79 FD Gazellen in onze provincie zijn er 10 gevestigd in Houten.

Met het Economisch Platform werken we gezamenlijk aan het ondernemen in Houten. Om het nog beter te maken. Om innovatie en duurzaamheid te stimuleren. We werken samen aan de aanpak van de kantoren- en winkelleegstand.

Het vertrouwen van Nederlandse consumenten stijgt. Consumenten oordelen positiever over het economisch klimaat. Dit hangt ook samen met de snel dalende werkloosheid. De regio Utrecht is een van de meest succesvolle regio’s van Europa.

Toch zeggen deze klinkende cijfers dus niet alles. Lang niet iedereen profiteert mee van de economische groei. Kunnen mensen met een lager inkomen nog wel een huis in onze regio betalen of kun je dan alleen nog 3 hoog achter op Kanaleneiland wonen? Sluit de banengroei wel aan bij de beroepsbevolking? Zijn we met ons onderwijs wel in staat om het personeel te leveren wat we in deze tijd nodig hebben. Bij m’n bedrijfsbezoeken vaak het onderwerp: Ik kan geen goed technisch personeel meer krijgen, mijn ict-ers moet ik uit India halen, mensen spreken hun talen niet meer.

Dat leert ons dat we enerzijds trots mogen zijn op wat we bereiken in onze regio, trots op de prestaties en de innovaties die de topsectoren leveren. Maar de motor van onze samenleving is het MKB. En die motor moeten we blijven smeren, een taak van ons allemaal.

Ik hoop dat we er in 2017 met elkaar in slagen om die positieve cijfers voor meer mensen ook werkelijkheid te laten zijn. Dat we het optimisme waar zoveel mensen naar snakken ook echt gaan voelen. Dat we allemaal weer gaan zeggen dat Nederland een fantastisch land is en Houten een geweldige gemeente! Dank u wel!