VVD Statement Omgevingsvisie Kromme Rijngebied

In dit artikel kunt u het statement lezen zoals uitgesproken door VVD raadslid Ruud Vis in de raadsvergadering van 24 januari 2017.

Dat onze wereld en leefomgeving aan het veranderen is, is niet nieuw. Wat wel nieuw is is dat de overheid zich dusdanig moet weten te organiseren dat we de aansluiting weten te maken met de vraagstukken van buiten. Ik ben van mening dat we ons beleid dusdanig moeten opstellen dat we ruimte bieden aan initiatieven vanuit de samenleving. We zijn aan het transformeren van de maakbare samenleving naar de samen maakbare samenleving. Sommige vraagstukken vragen om een boven-regionale aanpak en bewerkstelligen daarmee ook een positief regionaal effect. Het is belangrijk voor het in stand kunnen houden van onze huidige voorzieningen, dat we al dan niet in gezamenlijkheid blijven innoveren en uitgaan van onze eigen kernkwaliteiten. Als in de vakliteratuur 1 plus 1 al 3 is, wat levert voor het Kromme Rijngebeid 1 plus 1 plus 1 dan wel niet voor meerwaarde op wanneer drie gemeenten de krachten bundelen.

De VVD is zeer te spreken over de voorliggende omgevingsvisie. Ik vind het belangrijk dat we ruimte bieden aan initiatieven en niet denken in belemmeringen. Laten we de kansen van het Kromme Rijngebied erkennen, benutten en gezamenlijk op zoek gaan naar de mogelijkheden om dit unieke gebied verder te ontwikkelen. Door blijvend aandacht te vragen voor de kernwaarden van het gebied en hier op voort te borduren, zullen deze kernwaarden door innovatie nooit verloren gaan. Dit is voor de VVD een belangrijk punt. Laten we behouden en verstevigen wat dit gebied uniek maakt in combinatie met de mogelijke kansen. Denk wat ons hierbij aan het belang van de agrarische sector maar ook het meer gebruik willen maken van de mogelijkheden tot recreatie en toerisme.

Vrijkomende Agrarische Bebouwing

  • We moeten ons goed realiseren dat we als overheid niet regie moeten en kunnen voeren over de keuzes die eigenaren zelf maken. Natuurlijk kunnen we in het gesprek met initiatiefnemers aangeven wat wij belangrijk vinden, maar als vanuit de samenleving een ander initiatief opkomt uit dat past binnen de huidige geldende kaders, dan moeten we daar mee in kunnen stemmen.

Natuur en Landschap

  • Vanuit de gedachte dat natuur en landschap een natuurlijke barrière vormt tussen Utrecht en de omliggende gemeenten, is het belangrijk om zoveel mogelijk dit te behouden en een dusdanige functie toe te kennen dat de komende woonbehoefte uit omliggende steden hier geen voeten aan de grond kan krijgen. De VVD vindt de ontwikkelingen met betrekking tot de forten en de Hollandse Waterlinie een unieke kans om ons te profileren als zeer aantrekkelijk gebied voor ondernemers en anderen met creatieve ideeën.

Maatwerk(proces) en beeldkwaliteit

  • Het moet glashelder zijn op welke criteria men tot welke keuze is gekomen om een initiatief boven een ander initiatief te honoreren. De visie geeft ruimte voor veel initiatieven maar we moeten kunnen blijven uitleggen waarom en hoe we tot bepaalde keuzes zijn gekomen.

Off-Grid

  • Ik ben wat minder enthousiast over dit thema. Niet omdat ik duurzaamheid geen plek gun binnen de Kromme Rijnstreek, maar wel omdat ik mijn twijfels heb over het realistische gehalte van deze doelstelling. Als dit speerpunt opgenomen is vanuit de gedachte een extra prikkel te bewerkstelligen, ben ik bang dat dit wel eens kan omslaan in juist een drempel voor initiatiefnemers.

Recreatie

  • Er is veel behoefte aan recreatie en ontspanning in ons gebied. Veel hardwerkende mensen willen na een lange werkweek kunnen ontspannen in ons buitengebied. Het succes van Rhijnauwen en Amelisweerd maar ook de ontwikkelingen op Nieuw Wulven geven dit ook aan. De VVD vindt het belangrijk om in harmonie met de omgeving die ontwikkelingen positief te bestempelen die een bijdrage leveren aan het welzijn van onze samenleving en dan hebben we liever meer dan minder recreatie- en ontspanningsmogelijkheden.

Overig

  • Bereikbaarheid maar zeker ook de verkeersveiligheid zijn voor bestaande activiteiten en de toekomstige ontwikkelingen van groot belang. Het is een gezamenlijke opgave van overheden en initiatiefnemers om een goede bereikbaarheid te bewerkstelligen zonder verkeersonveilige situaties te creëren.
  • Ik vind het belangrijk om als drie gemeenten in gesprek te blijven en een integrale afweging te kunnen blijven maken van de initiatieven die op ons afkomen. Ik hoop dan ook dat er gebruik gemaakt gaat worden van een degelijk monitorinstrument waarmee we inzichtelijk maken welk initiatief welke bijdrage levert aan de gemeenschappelijke doelstellingen binnen het gebied en waar het eventueel een negatief effect genereert. Ik verneem graag van de wethouder hoe deze denkt het integrale overzicht van alle initiatieven te monitoren. 

Uiteraard geldt voor elk initiatief dat er geen onevenredige overlast mag ontstaan voor de nabije omgeving of omwonenden en dat het vooral passend moet zijn binnen de kaders. Maar laten we alsjeblieft niet alles willen tegenhouden op basis van opvattingen van enkelen maar nu ook eens eindelijk meer ruimte geven aan het algemeen belang en dit een prominente plek geven binnen de uitvoering van beleid. 

page1image22256