VVD statement Afstemmingsverordening Participatiewet en IOAW / IOAZ

Onderstaand statement werd tijdens de gemeenteraad van Houten uitgesproken door VVD raadslid Marcel Dagniaux bij het onderwerp 'Vaststellen afstemmingsverordening partcipatiewet en IOAW / IOAZ'.

"VVD Houten vindt het vanuit haar kernwaarde sociale rechtvaardigheid belangrijk dat wij adequate voorzieningen hebben voor mensen die dat echt nodig hebben.

Rechten dienen echter altijd gekoppeld te zijn aan verantwoordelijkheden. De voorliggende verordeningen betreffen de genoemde verantwoordelijkheden. Het is noodzakelijk om expliciet vast te leggen welke consequenties zijn verbonden aan het niet voldoen aan verplichtingen gekoppeld aan het recht op een uitkering.

VVD Houten vindt het merkwaardig dat al twaalf maanden na een verwijtbare gedraging er verjaring optreedt. Wat de VVD betreft zou dit drie jaar moeten zijn. Immers het waarborgen van draagvlak voor voorzieningen voor mensen die dat echt nodig hebben is hierbij gebaat. De VVD zou graag zien dat de wethouder de genoemde termijnen aanpast.

Tenslotte, ter correctie van een verwijzingsfout in de verordening (er wordt naar een verkeerde artikel verwezen) dient de VVD een amendement in."