VVD statement bij Startnotitie Groot Onderhoud en Vervanging Beheer Openbare Ruimte

Onderstaand statement werd tijdens de gemeenteraad van Houten uitgesproken door VVD raadslid Ruud Vis bij het onderwerp 'Startnotitie Groot Onderhoud en vervanging beheer openbare ruimte'.

"Het jaarlijks structurele financiële tekort om uitvoering te kunnen blijven geven aan het groot onderhoud en vervanging binnen de openbare ruimte, baart de VVD-Houten enige zorgen. Die zorg wordt met name veroorzaakt door het structurele karakter van de financiële tekorten op de korte- en lange termijn. Het is de VVD er alles aan gelegen om op de korte termijn die keuzes te kunnen maken, zodat we op de lange termijn geen financiële tekorten meer hebben en wil van de wethouder horen of hij hiertoe voldoende mogelijkheden ziet.             

De VVD heeft vertrouwen in de methode van aanpak zoals deze wordt beschreven in de notitie. De voorliggende startnotitie moet voor een aantal oplosrichtingen gaan zorgen. Het gaat uiteindelijk wel om wat voor keuzes er voorgelegd gaan worden aan de Raad hoe de wethouder denkt de financiële tekorten weg te kunnen nemen. De VVD spreekt de verwachting uit dat er naar evenredigheid energie wordt gestoken in het zoeken naar oplosrichtingen betreffende mogelijke alternatieve dekkingsmiddelen, maar juist ook naar de mogelijkheden van kostenbesparing. De VVD zou graag zien dat bij elke voorgelegde keuze, ook wordt aangegeven wat het effect is op het beeldkwaliteitsniveau.

De ervaring leert dat met het weghalen van objecten, er veel weerstand kan ontstaan bij omwonenden. Denk aan de brug bij het Maisoord. De VVD hecht er veel waarde aan dat omwonenden vroegtijdig en op een juiste manier op de hoogte worden gebracht bij het uitvoeren van dergelijke maatregelen. We vragen als VVD dan ook om extra energie te steken in de communicatie, naast de participatie, in dat soort gevallen. 

Tot slot: Veiligheid is voor de VVD Houten erg belangrijk. In de bijlage business cases wordt middels het jaarplan 2015 de komende onderhoudswerkzaamheden uiteengezet. De VVD vraagt aan de wethouder of er naast de in de bijlage genoemde business cases, er op dit moment locaties zijn binnen de openbare ruimte die als minder veilig aangemerkt dienen te worden maar door gebrek aan financiële ruimte nu niet worden aangepakt?"

Beheer Openbare Ruimte