VVD Houten wil gezonde balans tussen kwaliteitsniveau en kosten van voorzieningen

Binnen de gemeente Houten moet er fors worden bezuinigd, dat is niet nieuw. VVD Houten heeft deze, maar ook de voorgaande collegeperiode, veel bijgedragen aan deze opgave. Er wordt kritisch gekeken naar allerlei voorzieningen en of deze efficiënter kunnen worden aangeboden.

Een andere mogelijkheid van kostenbesparing is om het kwaliteitsniveau van de verschillende voorzieningen te verlagen. Dit moet dan wel op een dusdanige verantwoorde manier dat het niveau nog wel acceptabel blijft. De gemeente heeft door bezuinigingen een Nieuw Houtens Niveau voor Beheer en Onderhoud ingesteld. Dat is prima, zolang de gevolgen goed gemonitord worden en het niet leidt tot verloedering of onveiligheid!

VVD HOUTEN WIL DAT ER EEN GEZONDE BALANS IS TUSSEN KOSTEN EN HET OP PEIL HOUDEN VAN HET VOORZIENINGENNIVEAU.

Voor VVD Houten is uw leefomgeving, de openbare ruimte, van groot belang. Niet alleen om onze economische aantrekkingskracht voor ondernemers te behouden, maar vooral ook voor de inwoners van Houten. Een nette, verzorgde openbare ruimte draagt bij aan het veilig voelen, je prettig voelen binnen de wijken en op winkelcentra. Door alle bezuinigen, die ook het beheer op de openbare ruimte heeft geraakt, is het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte afgenomen.

Voor VVD Houten is het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte dit jaar op momenten door het onderniveau gezakt. VVD wethouder Herman Geerdes gaf in de gemeenteraad aan dat dit veroorzaakt werd door meerdere factoren: onderbezetting bij de gemeentelijke dienst en het groeizame weer waren er twee van. Of we ook te ver gedaald zijn door de bezuinigingen op dit vlak wordt scherp in de gaten gehouden: indien het niveau weer zo daalt zal zeker gekeken moeten worden naar mogelijkheden om het beheer op de openbare ruimte op een inventieve manier, dat wil zeggen zonder dat het gelijk weer extra kosten met zich meebrengt, weer op een acceptabel niveau te krijgen. 

Ruud Vis zal als portefeuillehouder op dit onderwerp de gemeente scherp volgen.

Een voorbeeld van het Nieuw Houtens Peil