Bedrijfswoningen mogelijk maken in het Houtens Hart aan de Korte Schaft is prima

In de raadsvergadering van 14 februari werd een bestemmingsplanwijziging ten aanzien van Houtens Hart aan de Korte Schaft besproken. Een initiatiefnemer wil het graag mogelijk maken om de bovenste verdieping van de bedrijfspanden om te bouwen naar bedrijfswoningen. Een prima idee, zo betoogde VVD raadslid Bibi Verbeek.

De Schaft is nu ongeveer 40 jaar geleden gebouwd en ligt nu na deze periode niet meer buiten de rondweg maar in de kern van Houten. De Schaft wordt aan alle kanten omgeven door bebouwing, zowel woningen als bedrijven, een spoorlijn en een deel van de Rondweg, die nu Oost en West met elkaar verbindt, woningen komen voor het overgrote gedeelte voor. De Schaft is nu een scheiding tussen het Noordelijke gedeelte en het Zuidelijk gedeelte van Houten.

De huidige ontwikkelingen op het gebied van werken en met name het thuiswerken vraagt om meer woon-werk units die dit mogelijk maken. De Schaft is een mooie locatie waarbij de huidige omgeving Korte Schaft- Albers Pistoriusweg – Hoge Schaft, nu al niet specifiek past in of: alleen een woongebiedof alleen een bedrijventerrein. De Korte Schaft wordt nu omringt door woningen, woon-werkunits en flexwoningen.

Het toestaan van woon-werkunits draagt bij aan de verlevendiging van het gebied en maakt een mooie verbinding tussen het noorden en het zuiden van Houten. De Korte Schaft geeft ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid die met toekomstige woon-werkunits bijdraagt aan de sociale veiligheid van het gebied rondom het Houtens Hart. Daarnaast is het een mooie aanvulling op het terrein waar nu werk-units zijn gerealiseerd en nabij het fietspad (het Spoorwachterspad) waar nieuwe -kleinschalige- starterswoningen zijn geplaatst, waarbij ook de wens is uitgesproken voor woon-werkunits in de nabije toekomst.

Nu heb ik nog 2 vragen aan de wethouder:

De VVD is van mening dat woon-werkunits aan de Korte Schaft meer dan vanzelfsprekend is. Wel hebben wij vragen over de handhaving van de verbondenheid van de woningen met het bedrijfsgedeelte, hoe ziet de wethouder dit?

Daarnaast vraagt de VVD zich af of de huidige kantoorfunctie mogelijk blijft of dat het idee is dat de kantoorfunctie op den duur zal verdwijnen. In de huidige units is het namelijk nu mogelijk om als zelfstandig-ondernemer een ruimte te huren. Kan de wethouder deze vraag beantwoorden?