VVD Houten stemt in met Zonnepark Oosterlaak in ‘t Goy

In de raadsvergadering van 26 september werd gesproken over zonnepark Oosterlaak, nabij de Tuurdijk in ‘t Goy. VVD fractievoorzitter Eef Stiekema lichtte toe waarom de VVD fractie met het plan instemt ondanks dat er met dit plan vruchtbare grond aan agrarisch gebruik wordt onttrokken.

“ Voorzitter, belangstellenden hier in de raadzaal of thuis,

Zonnevelden op vruchtbare agrarische grond… de VVD vindt dit niet verstandig. Nu zou ik eigenlijk willen zeggen dat het bijvoorbeeld beter is om eerst beschikbare daken vol te leggen, maar aangezien het elektriciteitsnetwerk vol begint te lopen (de zogenaamde netcongestie) begint dit ook een doodlopende weg te worden. Het wordt tijd dat er een aantal kerncentrales bijgebouwd worden in Nederland! En snel! De VVD collega’s in Den Haag pleiten daar al langer voor en gelukkig zien steeds meer partijen in de Tweede Kamer dat dit inderdaad dé oplossing is.

Aangezien dit plan binnen de afspraken van maximaal 100 hectare zonneparken in Houten valt, kunnen we dit plan niet op basis van onze weerstand tegen zonneparken op vruchtbare agrarische grond tegenhouden.

Sunvest heeft er overigens alle vertrouwen in dat er voldoende capaciteit komt om een aansluiting te realiseren en zoekt daarnaast samenwerking in de omgeving om direct aan te kunnen leveren in plaats van het netwerk op te hoeven. Ik zou nu een groot punt kunnen maken van het netcongestie probleem, ware het niet dat we in het kader van de ‘verklaring van geen bedenkingen’ alleen iets kunnen zeggen over de ruimtelijke aspecten van het plan in relatie tot het geldende bestemmingsplan. Wel vragen we de wethouder de vinger stevig aan de pols te houden ten aanzien van de netcongestie zodat we zeker weten dat er geen Zonnepark gerealiseerd wordt dat vervolgens niet in productie genomen kan worden.

In juni van dit jaar spraken we in een rondetafelgesprek al over dit raadsvoorstel. Een aantal direct omwonenden echter, riep op tot een pas op de plaats. Op deze manier konden ze verder praten over hun bezwaren over het zonnepark met Sunvest, Stichting Mooi ’t Goy en de gemeente. Het is goed dat hier naar is geluisterd. Het verslag van de verdere besprekingen gaf het inzicht dat er een aantal zaken voor de omwonenden niet duidelijk was. In de besprekingen en daarna is meer duidelijkheid gekomen. Complimenten voor allle betrokkenen en in het bijzonder Stichting Mooi ’t Goy voor de rol die ze in dit proces hebben genomen.

De direct omwonenden zijn nog steeds niet helemaal blij met het plan, maar als het tóch doorgaat wil men het maximale eruit halen voor ‘t Goy. Met daarnaast het bericht dat er veel draagvlak is voor het participatieconvenant in het dorp en er een amendement is gemaakt om tegemoet te komen aan de wens van omwonenden om het perceel langs de Tuurdijk aan te passen, maakt dat de VVD kan instemmen met het raadsvoorstel.“