Doelgroepenverordening als instrument voor betaalbare huizen gaat ver

Bij de raadsvergadering van dinsdagavond liep de raad zover uit dat er op donderdag verder gedebatteerd werd. Op de agenda stond de doelgroepenverordening: een instrument dat volgens het college moet zorgen voor de bouw van betaalbare woningen. Fractievoorzitter Eef Stiekema lichtte toe waarom dit volgens de VVD fractie een zware ingreep is en pleitte ook voor inzet van andere instrumenten.

“Iedereen in de gemeenteraad van Houten is het er over eens dat er meer betaalbare woningen beschikbaar moeten komen voor onze inwoners. Een en ander is ook helder verwoord in de Woonvisie. Deze verordening is een logisch vervolg op de woonvisie. Het gaat voor de VVD echter wel erg ver om zo in te grijpen in de markt en maken ons zorgen over de effectiviteit van de verordening. We hebben dan ook nog wel wat vragen aan het college.

1. Zijn de maatregelen die worden voorgesteld in deze verordening elders al succesvol in de praktijk?

2. Ik kan mij voorstellen dat deze verordening ook ongewenste bijeffecten heeft. Ik denk bijvoorbeeld aan projectontwikkelaars die Houten links laten liggen omdat er teveel risico is op het niet kunnen terugverdienen van de investering. Een groot deel van de koophuizen mag immers ‘maar 355k’ kosten. Ook wordt het voor eigenaren van een betaalbaar huis niet lonend om verbeteringen door te voeren aan hun eigen bezit, ze mogen die kosten immers niet terugverdienen als het binnen tien jaar verkocht wordt. Daarmee zou het de doorstroming kunnen beperken. Graag een reflectie van het college hierop.

3. Wordt er naast de verordening ook gewerkt aan andere instrumenten om ervoor te zorgen dat koop betaalbaar werkt? Denk bijvoorbeeld aan startersleningen, erfpacht of woningen met beperkte grootte waar vergoten niet mogelijk is?

Voorzitter,

Je vraagt je altijd af welk probleem een maatregel of een raadsvoorstel oplost. Dat is in dit geval duidelijk, het is wel de vraag of deze doelgroepenverordening voldoende oplossing is.

Zeker wanneer je het aantal amendementen dat vandaag wordt voorgesteld ziet, vraag je je af of projectontwikkelaars er nog wel brood in zien om in Houten te komen bouwen. Nog meer regels haalt de zuurstof uit de samenleving. We wachten de beantwoording van de wethouder nog even af, maar zullen waarschijnlijk geen van de amendenten steunen die nog meer regels toevoegen aan deze verordening. We steunen mogelijk wel het amendement om na verloop van tijd te evalueren of de verordening het probleem oplost. We denken wel dat evalueren bij invoering van de Omgevingswet wat vroeg is.

We huiveren er voor om op deze manier in te grijpen in de markt, we moeten er ook geen wonderen van verwachten. We begrijpen echter ook dat we af en toe uit onze comfortzone moeten treden om mee te helpen meer betaalbare woningen voor onze starters en senioren uit onze gemeente. We zullen dan ook instemmen met het raadsvoorstel.

We zien echter ook graag dat er onverkort wordt ingezet op andere maatregelen, waaronder het snel toevoegen van voldoende woningen! Derhalve zijn wij ook van mening dat de inwoners van Houten het best geholpen zijn door te BOUWEN, BOUWEN en nog eens BOUWEN!”