VVD met een paar kanttekeningen positief over Begroting 2024

Vanavond werd in de raadsvergadering gepraat over de begroting van de gemeente voor het komend jaar. Die ziet er wat de VVD goed uit, al vroeg VVD fractievoorzitter Eef Stiekema nog wel aandacht voor een paar onderwerpen.

Voorzitter,

Bij het bespreken van de Begroting 2024 kunnen we tevreden zijn dat we voor volgend jaar geen tekort verwachten. Een ‘sluitende begroting’ zoals dat zo mooi heet. Complimenten voor de wethouder en de ambtenaren! Helaas komen we voor de jaren erna wel geld tekort. Volgens de begroting loopt dit op tot meer dan €11 miljoen per jaar. Inmiddels is via een raadsinformatiebrief duidelijk geworden dat dit tekort iets minder gaat worden, maar het zijn nog steeds indrukwekkende bedragen.

We zullen dan ook nog flink wat moeten doen om voor die jaren genoeg geld te hebben om als gemeente alles te kunnen doen wat we belangrijk vinden. Bijvoorbeeld om Houten veilig en goed bereikbaar te houden. Of om mensen die het wat minder goed hebben te kunnen helpen de weg weer omhoog te vinden. 

De Tweede Bestuursrapportage van 2023 ziet er goed uit. Onze financiële positie mogen we gelukkig uitstekend noemen, met fikse reserves om tegenvallers op te kunnen vangen. Toch is het nodig om te bezuinigen, anders is er teveel geld tekort voor de jaren 2025-2027. Daar zullen we later vanavond, als we het raadsvoorstel ‘Ronde van Houten’ bespreken, verder over praten. We kijken dan vooral naar de uitvoering en uitkomsten van de gesprekken die we hierover met inwoners, verenigingen en ondernemers gaan hebben.

De begroting is ook heel erg duidelijk: de plannen en ambities komen direct uit het collegeprogramma en de perspectiefnota die we eerder dit jaar hebben besproken. Vanwege de financieel zware jaren die op ons af komen, vinden we het niet verstandig om voorstellen te doen voor nieuw beleid die extra geld kosten.

Wat ons betreft mogen een paar onderwerpen nog wel wat steviger worden opgepakt. Met name voor de bereikbaarheid van Houten, de doorstroming binnen Houten en veiligheid moet meer gedaan worden.

Wij willen bijvoorbeeld dat het college zijn best blijft doen om de aansluiting van de Limesbaan (de N421) op de A12 van en richting het oosten van het land door te laten gaan. Helemaal vanwege de uitbreiding van Houten met 4.750 woningen tot 2040. Ook willen we dat het college zijn best blijft doen om de doorstroming op de A27 te verbeteren. Te vaak staan personenauto’s en vrachtwagens daar in de file met onder andere hoge kosten voor bedrijven als gevolg. De wethouder heeft op een vraag van ons over de discussie rond het alternatief voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd eerst gezegd daar ‘neutraal’ in te zitten. Gelukkig zei hij later dat hij zich in wil zetten voor een uitkomst die goed is voor Houten. Met verbeterde doorstroming en minder files dus, wat ons betreft. Daar zullen we de wethouder aan houden!

Bij veiligheid is de fietsveiligheid in en rond Houten belangrijk om te noemen. De afgelopen jaren is er steeds meer onveiligheid doordat er steeds grotere verschillen zijn in de snelheid van de gebruikers van fietspaden. Het college heeft plannen om paaltjes en dergelijke weg te halen en fietspaden te verbreden of verbeteren. Ik wil het college vragen ook te kijken hoe de kruisingen, waar fietsers en andere gebruikers van fietspaden met autowegen kruisen, kunnen worden verbeterd. Te vaak gebeuren daar nog (bijna-)ongevallen. Een van de bekendste voorbeelden is natuurlijk de kruising op de Stellingmolen vlakbij Het Rond. Graag horen wij van de wethouder wat hij daaraan gaat doen.

Wij willen ook aandacht vragen voor het algemene veiligheidsgevoel en het aanpakken van criminaliteit in Houten. Dit zullen we bespreken bij het Integraal Veiligheidsprogramma 2024-2027, in de vergadering van overmorgen. Ik zal alvast verklappen dat we vinden dat er meer aan gedaan moet worden om woninginbraken en andere heftige criminaliteit aan te pakken.

Bij alles wat ik tot nu toe heb gezegd, heb ik goed opgelet hoe ik het zei. Wat wij hier in de gemeenteraad bespreken moet goed begrepen kunnen worden door de overgrote meerderheid van de inwoners van Houten. Als je de begroting leest, dan is dat niet zo. Dat sommige teksten (zoals in verordeningen) in juridische taal geschreven moeten worden begrijp ik, daar is dat ook prima. Maar teksten waarbij dat niet nodig is, moeten ook niet zo opgeschreven worden. Ik wil het college daarom graag oproepen om daar vanaf nu rekening mee te houden en overal waar het kan teksten op B1 taalniveau te laten schrijven. Graag een toezegging hierop van het college.

Tot slot, voorzitter,

Wij vinden het een goede begroting en kijken met veel interesse uit naar de Ronde van Houten. We hebben er veel vertrouwen in dat we uit de gesprekken met de Houtense samenleving veel goede informatie halen om te bedenken hoe we de komende jaren kunnen bezuinigen.