NIEUWS VAN DE VVD FRACTIE VAN PROVINCIALE STATEN UTRECHT

De VVD fractie van Provinciale Staten van Utrecht stuurt op gezette tijden een nieuwsbrief. Om u ook op de hoogte te houden van wat de VVD in Utrecht bezighoudt kunt u de tekst van deze nieuwsbrief hier lezen. Dit keer aandacht voor betrouwbare reistijden in het openbaar vervoer, simpeler wetgeving en te veel regels in Flora- en Faunawet

N i e u w s b r i e f  O K T O B E R  2 0 1 4 

Nieuws uit Provinciale Staten

BETROUWBARE REISTIJDEN IN HET OPENBAAR VERVOER

Wanneer u de bus neemt naar uw werk of voor familiebezoek, dan moet u erop kunnen rekenen dat de bus aankomt op het aangegeven tijdstip.

Betrouwbare reistijden   

Ook overstappen moet soepel verlopen. Wanneer er onverhoopt toch iets mis gaat met de aansluiting, dan moet de reisinformatie juist en actueel zijn en zekerheid geven.
In de Provinciale Statenvergadering van 29 september jl. is uitgebreid stilgestaan bij de uitgangspunten van het openbaar vervoer in onze provincie.

De VVD-fractie heeft het collegevoorstel gesteund, waarin heel duidelijk is verwoord dat het openbaar vervoer in omvang moet aansluiten bij de vraag van de reiziger. Met andere woorden, daar waar meer reizigers zijn, bussen frequenter inzetten.

VVD-woordvoerder Hans Konings: ‘De OV-reiziger moet kunnen rekenen op betrouwbare reistijden, comfortabele bussen en veilige overstapplaatsen’.

Aanleiding voor het debat in de Provinciale Staten is dat de provincie een nieuwe concessie voor het Openbaar Vervoer moet verlenen. Voor de gunning hiervan dient een Europese aanbestedingsprocedure te worden gestart. Deze nieuwe concessie gaat in december 2016 in.

KIEZEN VOOR SIMPELER WETGEVING

De afgelopen vier jaar heeft de VVD veel bereikt op het gebied van economie, verkeer, financiën en milieu: minder regels, betere handhaving en verbeterd contact tussen provincie, bewoners en bedrijven. Een belangrijke opgave voor de komende jaren is de nieuwe Omgevingswet.

De Omgevingswet is één wet voor de hele fysieke leefomgeving. Dus bouwwerken, water, lucht, bodem, milieu, landschappen, natuur, infrastructuur en cultureel erfgoed. Bestaande plannen als de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie, het Waterplan, het Mobiliteitsplan en het Milieuplan worden samen verwerkt in de Omgevingsvisie. Zo ontstaan eenvoudigere wetgeving en een duidelijke visie voor de lange termijn.  Simpeler wetgeving

De VVD wil nu niet tijd besteden aan het maken van nieuwe, integrale visies; maar wil werken met het bestaande beleid, dus ‘verbouwen met de winkel open’.

VVD-woordvoerder Zohair el Yassini: ‘Deze plannen zijn de afgelopen vier jaar zorgvuldig gemaakt. Laten we bewoners en bedrijven niet opzadelen met verrassingen tijdens deze verbouwing naar een integrale Omgevingsvisie. Zo staan onze bewoners en bedrijven straks niet bij de Provincie voor een dichte deur als ze vragen hebben of hulp willen.’

TE VEEL REGELS IN FLORA- EN FAUNAWET

Op het platteland veroorzaken wilde dieren veel schade. Soms zijn er bijvoorbeeld zoveel spreeuwen of ganzen, dat die in één dag een weide of akker helemaal vernielen. De schade die de beesten veroorzaken, moet door de provincie worden vergoed als verjagen (volgens de wet) niet mag. Eerst moet de boer de beesten proberen weg te jagen met licht en geluid, daarna mag hij of zij pas bejagen. Dat mag alleen als er meer dan vijf ganzen op zijn land zijn en er mogen dan maximaal twee ganzen worden gedood. 

Te veel regels in Flora- en Faunawet  

Dat is een voorbeeld van een regel die op 29 september jl. is vastgesteld door Provinciale Staten. Die regels gaan nog veel verder, want tot in detail is beschreven hoe je beesten mag verjagen. Zo mogen landende ganzen pas worden gedood als ze de vleugels stilhouden en met de poten vooruit de landing inzetten. U ziet: veel details. De VVD – woordvoerder Willem Joustra - vraagt zich af of dit detailniveau in de praktijk wel te controleren is.

Maar wat nu als er dan toch beesten zijn gedood? Vanaf nu mag dat dier opgegeten worden in plaats van vernietigd. De VVD is blij dat het beste biologische scharrelvlees nu kan worden verwerkt tot regionale lekkernij. Zelfs de spreeuw is te bereiden als lokale delicatesse, zoals in Cothen al meermalen is bewezen. “Zonder boeren geen eten”. Om na de nieuwe Flora- en Faunawet te kunnen toevoegen: “Zonder boeren geen regionale biologische gerookte wilde ganzenborst”. 

Meer hierover: https://sites.google.com/site/vvderjoustra/in-the-news/kanjedenatuurregeltjesopleggen

Voor alle informatie: www.vvdprovincieutrecht.nl