STATEMENT VVD BIJ REGIONALE SAMENWERKING BELASTINGEN

Onderstaand statement is uitgesproken tijdens de raad van 7 oktober door VVD raadslid Marcel Dagniaux.

VVD Houten is voorstander van het, waar mogelijk, samenwerken van (gemeentelijke) overheden. Toetreding tot de BghU biedt goede kansen voor een continuering van de kwaliteit van de belastingheffing en -inning en vermindert de kwetsbaarheid door samenwerking in een robuuste organisatie.

Voor de VVD is echter ook altijd financiƫle degelijkheid en transparantie een belangrijke voorwaarde. Er ligt immers ook een forse taakstelling op (inter)gemeentelijke samenwerking. De frictiekosten in het voorliggende voorstel hebben naar de mening van de VVD nog teveel een open-eind karakter.

Kan de wethouder toezeggen dat:

  • de frictiekosten samenhangend met de toetreding tot de BghU binnen 3 jaar worden afgebouwd naar nul?
  • de Raad jaarlijks over de voortgang van deze afbouw wordt geinformeerd?

Eventueel kan de VVD de wethouder hierbij ondersteunen met een motie van globaal deze strekking.

ACHTERGROND VAN DIT RAADSVOORSTEL

Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht (BghU) is een Gemeenschappelijke regeling (GR) tussen de gemeente Utrecht, gemeente De Bilt en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, die belast is met de uitvoering van de belastingtaak van de deelnemers. De colleges van de gemeenten Zeist, Nieuwegein, Houten, Bunnik en Lopik hebben van de BghU de mogelijkheid gekregen om toe te treden tot de GR. Het college van Houten heeft hiertoe in november 2013 een principebesluit genomen. Inmiddels heeft er verdiepend onderzoek plaatsgevonden. Het resultaat vormt voor het college aanleiding om daadwerkelijk toe te willen treden.

De afweging die voorligt is complex. De belastingtaak in Houten wordt uitstekend uitgevoerd. De verwachting is echter dat de huidige, recent afgenomen, krappe bezetting in combinatie met toekomstige investeringen een toenemend risico zijn voor aantasting van het huidige, hoge kwaliteitsniveau en de kosten van uitvoering. Daar staat de verwachting tegenover dat de BghU in staat is om in de toekomst meer schaalvoordelen te behalen en blijvend te investeren in de kwaliteit van dienstverlening. Het is niet mogelijk om deze eerste jaren af te wachten zonder verdergaande financiƫle consequenties. Het huidige belastingpersoneel kan nu worden overgenomen door de BghU als de gemeente Houten besluit om per 1 januari 2015 toe te treden. De BghU kan dit garanderen omdat ze nog bezig is met de invulling van de organisatie en daarbij rekening heeft gehouden met besluitvorming in 5 gemeenten in de loop van 2014. Deze garantie geldt niet voor een besluit in latere jaren.