STATEMENT VVD BIJ ONTSLUITING HOFSTAD III

Onderstaand statement werd tijdens de raadsvergadering uitgesproken door VVD raadslid Ruud Vis.

De VVD wil een compliment maken richting zowel de bewoners als het college. Er is intensief contact geweest tussen betrokkenen en over en weer zijn standpunten uitgewisseld en heeft er informatieoverdracht plaatsgevonden. De VVD heeft kennisgenomen van het overlegproces en heeft daar nog de volgende opmerking bij: Op het moment dat verschillende partijen met verschillende belangen om de tafel gaan, dan bestaat de kans dat er teleurstellingen ontstaan. De VVD vindt dat dit voor niemand een belemmering moet zijn om überhaupt deel te nemen aan dergelijke bijeenkomsten en spreekt nogmaals de waardering uit voor Iedereen die deelgenomen heeft aan het overlegproces en hoopt dat dit in de toekomst zal blijven gebeuren.

Het is nu aan de Raad om tot een keuze te komen hoe Hofstad III qua verkeersafhandeling te ontsluiten. Voor de VVD zijn de volgende argumenten bepalend voor de uiteindelijke keuze.

  • Het Kamgras was vanuit het verleden de aangewezen weg om de nieuw te bouwen wijk Hofstad III te ontsluiten en volgens onafhankelijk onderzoek kan het Kamgras de huidige en nieuwe verkeersstroom verwerken. Dat hiervoor aanpassingen moeten worden gedaan aan het Kamgras is evident maar vooral omdat er nu al de beleving bij de bewoners is dat het Kamgras niet veilig genoeg is en het Kamgras gekwalificeerd wordt als 'donkergrijs'. Alleen al om dat gevoel weg te nemen, wil de VVD de toezegging van de wethouder dat welke variant er vanavond ook gekozen gaat worden, de wethouder aanpassingen gaat realiseren om de verkeersveiligheid van het Kamgras te verbeteren. 
  • De uitspraak van de Raad van State voor zich spreekt en de VVD geen aanleiding ziet om hier twijfels bij te hebben. Daarnaast heeft deze uitspraak van de Raad directe gevolgen voor de mogelijkheden van andere omwonenden wanneer er voor een andere optie dan het Kamgras wordt gekozen. Deze kunnen immers verwijzen naar deze uitspraak van de Raad waarmee het dan voorliggende alternatief op basis van de eerdere uitspraak minder levensvatbaar is.

Tijdens het rondetafelgesprek op locatie heeft de wethouder aangegeven dat indien er onveilige situaties gaan ontstaan op het Kamgras als er gekozen gaat worden voor deze variant, de wethouder maatregelen gaat treffen om de verkeersveiligheid te waarborgen. Vraag die de VVD heeft aan de wethouder is, of de wethouder nog voldoende mogelijkheden ziet, zowel financieel als technisch, om het Kamgras verkeersveiliger te maken voor nu en in de toekomst en aan welke maatregelen de wethouder dan denkt. Op basis van bovenstaande ziet de VVD er niet de noodzaak van in om af te wijken van eerdere uitgangspunten en gemaakte keuzes en wil meegaan met de voorkeur zoals aangegeven vanuit het college, zijnde optie b, verkeersontsluiting via Kamgras.

De Kamgras