VEILIGHEIDSBEELD MEI - AUGUSTUS

Het veiligheidsbeeld van mei t/m augustus 2014 geeft een wisselend beeld: is het aantal woninginbraken flink gedaald, het aantal autokraken en fietsdiefstallen is fors gestegen. Ook het aantal aangiften van zakkenrollen is veel hoger: meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als alle delicten bij elkaar worden opgeteld dan is de criminaliteit met 8% gedaald.

Het aantal woninginbraken daalde in deze periode met maar liefst 62% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, een bemoedigend resultaat. Al is iedere inbraak er één teveel, dat er in deze periode nu zoveel minder (pogingen van) inbraken zijn gerapporteerd geeft de burger moed. Door goed op te letten en 112 te bellen kunnen inbrekers gepakt of op z'n minst gestoord worden. Ander goed nieuws was er ten aanzien van bedrijfsinbraken (-62%) en vernielingen (-41%)

Het aantal autokraken nam wel weer toe. Hierbij is vaak sprake van zogenaamd 'mobiel banditisme' waarbij autoinbrekers zich van stad tot stad verplaatsen, toeslaan en weer verder trekken. Dit blijkt ook nu weer omdat het aantal autokraken in de regio juist is afgenomen (-9%). Een moeilijk aan te pakken volgens de politie en gemeente. VVD Houten heeft hiervoor al meerdere keren voorgesteld de Rondweg uit te rusten met ANPR camera's om zo de opsporing te vereenvoudigen. Helaas is hier nog steeds geen meerderheid voor te vinden. Ook het aantal fietsdiefstallen nam toe (+14%), er wordt in de fietstransferia gewaarschuwd voor dieven die vooral Gazelle fietsen stelen. Er wordt aanbevolen de fiets ook met een tweede ke1tting vast te maken aan het fietsenrek.

Het aantal aangiften van zakkenrollen nam zeer fors toe met 138%. De gemeente meldt op jaar website dat deze stijging grotendeels is terug te voeren op één incident in mei van dit jaar waarbij tijdens een evenement maar liefst 13 gevallen van zakkenrollerij zijn gemeld. Deze zaken zijn kort daarna opgelost met de aanhouding van de dader.

In onderstaande tabel kunt u alle cijfers en meer terugvinden.

De cijfers van mei-augustus