GESLAAGDE EXCURSIE RAADSLEDEN HOUTEN

Op vrijdag 12 september werd het politieke jaar traditiegetrouw afgetrapt met een bezoek van de gemeenteraad aan enkele Houtense bedrijven. Het werd een interessante middag waarbij Sorgente, Markant en Makeblijde zichzelf presenteerden. Gemeenteraadsleden en college werden op deze manier in de gelegenheid gesteld om weer een paar unieke Houtense bedrijven te zien en te praten met de mensen die er werken. Uiteraard werden de bezoeken afgelegd met de fiets.

De excursie werd begonnen bij Sorgente. Het bedrijf op de Meerpaal is gespecialiseerd in dieetpreparaten en dieetproducten en levert drinkvoeding, sondevoeding dieetzuigelingenvoeding, preparaten voor stofwisselingsziekten en eiwitarme dieetproducten bij mensen aan huis. Het bedrijf is gestart in 1997 met drie medewekers en is inmiddels gegroeid naar 78 medewerkers. Hiervan komt een groot deel uit Houten of nabije omgeving. De raadleden kregen een uitvoerige rondleiding waarbij ook een aantal van de producten van Sorgente geproefd konden worden.  

Op de fiets ging de raad op bezoek bij verschillende Houtense bedrijven

Bezoek aan Sorgente  Producten proeven bij Sorgente

De werkplaats bij Sorgente waar alle apparatuur gereinigd, gecontroleerd en gereed gemaakt wordt voor hergebruik  Burgemeester De Jong overhandigt een cadeau als dank voor het bezoek

De excursie werd vervolgd bij Markant Office aan de Elzenkade. Het bedrijf ontwerpt, fabriceert en importeert kantoormeubilair en distribueert deze door een professioneel kanaal van kantoor- en projectinrichters. Tijdens de excursie werd een aantal presentaties of workshops gegeven om duidelijk te maken wat het bedrijf onder dynamisch werken verstaat. Zo werd uitgelegd hoe de inrichting van een kantoorgebouw van grote invloed kan zijn op de gezondheid van de medewerkers: door verschillende functies bij elkaar te zetten of juist te scheiden kan beweging gestimuleerd worden. Ook het meubilair, de kleurstelling en bijvoorbeeld lichtgebruik zijn van bepalende invloed. Zo werd de Oxidesk uitgeprobeerd door de raadseden: tijdens het werken kun je door je beenspieren aan het werk te zetten caloriĆ«n verbranden en de bloedsomloop stimuleren. Dat laatste heeft een verwacht positief effect op de alertheid en geestelijke vermogens. Ook werd er een programma gepresenteerd waarbij collega's elkaar kunnen stimuleren meer te bewegen. De resulaten kunnen eenvoudig bijgehouden worden door middel van een stappenteller en een website. 

Een van de presentaties bij Markant Office  Bewegen tijdens het werk

Burgemeester de Jong bedankt Dhr Leo Stam voor het bezoek aan Markant

Als laatste ging het gezelschap naar Makeblijde, hier werd het concept 'voedselbos' toegelicht. Bij een voedselbos worden ecologische principes van een natuurlijk bos benut om een verrassend grote variatie aan fruit, noten en eetbaar blad te produceren. Een voedselbos is tegelijkertijd een mooie plek, waar mensen, vogels en insecten graag verblijven. 

Ontvangst bij Makeblijde  Rondleiding door het voedselbos