KANSEN VOOR BIBLIOTHEEK HOUTEN

In het collegeprogramma is rekening gehouden met een korting op de subsidie voor de bibliotheek van €300.000. Het college wil de functie van de bibliotheek kritisch evalueren waarbij een vorm gevonden moet worden die beter aansluit bij de behoefte en financiële realiteit van deze tijd. De uitleenfunctie moet hierbij minimaal behouden blijven.

Vorige week liet directeur Iet Hoogenboezem al in 't Groentje optekenen niet bij de pakken te gaan neerzitten: "Samenwerking en innovatie zijn de kansen die we moeten aangrijpen. We zijn al in gesprek met zowel maatschappelijke als culturele partijen zoals bijvoorbeeld van Houten&Co, het theater, scholen en WIL. Het gaat namelijk niet om het behoud van onze organisatie, maar om de functies die de bibliotheek biedt aan de Houtense samenleving. Wie weet kunnen we die delen of combineren met de functies van andere partijen of partners. Het doel is om een innovatief en creatief concept te ontwikkelen, iets waar de rest van Nederland jaloers op is." 

Directeur Hoogenboezem heeft hierbij het juiste spoor gevonden. In plaats in een hoekje zitten somberen dat er minder geld van de overburen binnenkomt wordt strijdvaardig aangegeven dat er naar oplossingen wordt gezocht om de functies te behouden. In het artikel geeft de directeur ook aan dat het vervelend is dat er al een bedrag van 3 ton genoemd is "omdat voor verandering geld nodig is". Dat er een bedrag genoemd wordt is echter niet meer dan logisch: dan weten alle partijen waar rekening mee gehouden moet worden en kan er gericht gezocht worden naar mogelijkheden die voldoende opleveren.

Mogelijkheden genoeg, zo bleek ook in een artikel in het AD/Utrechts Nieuwsblad van vandaag. In het stuk wordt ook aangegeven dat een bibliotheek niet kan overleven met het alleen maar uitlenen van papieren boeken. Bibliotheekarchitect Jan David Hanrath: "Steeds minder mensen lezen immers boeken van papier. Maar is dat erg? Ben je gek?" In Gouda is volgens het AD het aantal klanten verdubbeld sinds hij er zijn schouders onder heeft gezet. Zeven dagen per week boeken lenen en inleveren, maar ook het eten van een steak met gebakken aardappelen kan er.

Of dit de oplossing is voor de bibliotheek in Houten is de vraag. Als er steeds minder mensen boeken lenen, dan is het maar de vraag of er nog een bibliotheek nodig is. Opheffen dan maar? Zover wil VVD Houten nu in ieder geval niet gaan; er zijn nog mogelijkheden genoeg om de bibliotheek met minder subsidie te handhaven. In de strijd tegen analfabetisme bijvoorbeeld wordt goed werk verricht door de bibliotheek en dat is zeker wat waard. In het rondetafelgesprek over het collegeprogramma werd aangegeven dat de bibliotheek 11.000 leden heeft in Houten. Dan blijft er dus toch nog een ruime €45 per lid over aan subsidie, er zijn maar weinig stichtingen in Houten die dit krijgen. 

Het artikel in het AD/UN van vandaag