NIEUWE BLOG VAN EEF: VAKANTIE...

Het was mijn bedoeling hier een blog te schrijven over vakantie, over wat mij het afgelopen politieke jaar heeft bezig gehouden en natuurlijk dat we altijd bereikbaar zijn en blijven. Ook in de vakantie: politiek werk stopt niet, we zijn dan ook (bijna) altijd bereikbaar voor vragen, opmerkingen of wat dan ook. En is de één op vakantie, dan is er wel een collega fractielid die het over kan nemen. Dat was de blog die ik wilde schrijven maar niet schreef. De gebeurtenissen rond de MH17, de een week geleden neergehaalde vakantievlucht, maakten dat al het andere niet, of in ieder geval minder relevant maakt.

Bijna iedereen kent wel iemand die iemand kent die getroffen is. Via het werk, via sport, via verenigingsleven. Dat maakt dat het zo ongelofelijk dichtbij komt. Ook een gezin uit Schalkwijk is getroffen, zoon Ithamar Avnon (26) zat in het toestel dat neergehaald werd boven Oost Oekraïne. Op het gemeentehuis is een condoleanceregister geopend. Namens VVD-Houten wens ik het gezin, vrienden en bekenden veel sterkte met het verwerken van het verlies. 

Door twitter lezen we tegenwoordig wat vroeger alleen in kleine kring werd gedeeld: wie er schuld heeft, wat Nederland meer moe(s)t doen om de slachtoffers terug te halen en hoe we moeten laten zien hoe woest we zijn. Veel meer borrelpraat dan me lief is. Gelukkig begint de media na een week ook in te zien dat de aanpak van Minister President Rutte de juiste was. Oorlogstaal tegen Rusland of seperatisten in Oost-Oekraïne heeft geen zin, maakt geen indruk en zou de repatriëring alleen maar hebben vertraagd. Het pleidooi van Minister Timmermans bij de Verenigde Naties zag ik live (ook dankzij twitter, eerlijk is eerlijk: informatie is steeds beter bereikbaar). Zijn emotievolle betoog maakte diepe indruk op me, net als de dag van nationale rouw. Inmiddels is de ramp ruim een week geleden en zijn nog niet alle lichamen geborgen, zal het nog lang duren voor alle onderzoeken afgerond zijn en weten we nog lang niet hoe we hier als land uitkomen. 

We zijn normaal gesproken allemaal altijd erg druk met heel erg belangrijke zaken, op het werk en in de politiek. Beleidsnotities, raadsvoorstellen, plannen in de ruimtelijke ordening, decentralisaties en ga zo maar door: kaderstellend en controleren op de uitvoer. We zullen dit na de vakantie weer oppakken. 

Maar vergeleken met de gebeurtenissen van afgelopen week verbleekt dat alles nu even. Alles is relatief en daar zijn we snoeihard aan herinnerd.  

Condoleanceregister gemeente Houten

Het condoleanceregister (foto: gemeente Houten)