STATEMENT VVD HOUTEN BIJ BEHANDELING VAN HET COLLEGEPROGRAMMA 2014-2018

Onderstaand statement werd bij behandeling van het Collegeprogramma 2014-2018: 'Houten maken we samen' uitgesproken door fractievoorzitter van VVD Houten Eef Stiekema.

“Het collegeprogramma vat kernachting de ambitie samen om de krachten van inwoners, bedrijven en partners te bundelen om de kwaliteiten van Houten te behouden en waar mogelijk te versterken", zo stelt het college in het voorliggend akkoord.

De gemeente neemt wat meer afstand om niet in de weg te lopen bij goede initiatieven uit de samenleving, zo ziet de VVD het graag. Binnen de kaders moet de gemeente mensen vrij laten zodat ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun leven en hun omgeving. Daar waar de kaders te veel knellen kan bekeken worden of deze op een verstandige manier aangepast kunnen worden.

De gemeente neemt wat meer afstand, maar dat wil niet zeggen dat de gemeente zich volledig terugtrekt. Wij willen een gemeente die zorgt voor een veilig en economisch gezond klimaat, een gemeente die inspireert, een gemeente die meedenkt met initiatiefnemers zodat hun ideeën goed landen in de Houtense samenleving en een gemeente die mensen helpt voor zichzelf en voor elkaar te zorgen.

Het collegeprogramma sluit goed aan op de speerpunten van VVD Houten:

  • Er wordt ingezet op een solide financieel beleid en het behoud van basisvoorzieningen waarbij de lokale lasten niet worden verhoogd.
  • Er wordt werk gemaakt van het verruimen van winkeltijden en sluitingstijden Horeca; voor het einde van dit jaar wordt een raadsvoorstel hierover behandeld. VVD Houten wil dat individuele ondernemers zelf kunnen bepalen of ze wel of niet open gaan op zondag en dat burgers ook kunnen kiezen of ze op zondag willen winkelen; dat moet de gemeente niet bepalen, maar ook niet de ondernemersverenigingen. 
  • Het verenigingsleven moet op eigen benen kunnen staan en niet afhankelijk zijn van subsidie van de gemeente. Er wordt in het kader van exploitatie onderzocht of op de boekwaarde van een aantal  gebouwen kan worden afgeschreven. Ook wordt verkend of meer keuzevrijheid en ondernemerschap voor de (sport-) verenigingen kan leiden tot lagere beheers- en onderhoudskosten.
  • Houten moet veilig zijn en blijven; het gaat de goede kant op met het aantal inbraken, maar we zijn er nog lang niet. Inbraken zijn misdaden met zeer veel impact en moeten daarom ook fel bestreden worden. Om deze criminaliteitsvorm aan te pakken wordt de Houtense samenleving gemobiliseerd, ook moet het gebruik van camera's niet worden uitgesloten. We moeten daarnaast alert zijn op signalen uit de samenleving als het gaat om overlast. Jeugdwerk, inwoners, politie en gemeente kunnen hier in samenhang de juiste acties nemen. Ten slotte is het voor veiligheid van belang dat de kwaliteit van de openbare ruime niet door de ondergrens gaat. VVD Houten zal dit scherp volgen.

In het collegeprogramma is daarnaast oog voor demografische ontwikkelingen; bouwen voor de toekomst is het devies. Dat het minder eenvoudig is om lege plekken binnen de Rondweg te vullen dan de ‘weilanden’ in het verleden werd ook in een van de laatste rondetafelgesprekken duidelijk. Goed kijken naar de inpasbaarheid in de omgeving en luisteren naar omwonenden kan veel, maar niet alle weerstand voorkomen. Ook hier heeft de gemeente uiteindelijk haar eigen verantwoordelijkheid om de juiste beslissing te nemen.

De komende transities krijgen ook de komende tijd uiteraard veel aandacht. Maatwerk wordt de nieuwe standaard: één gezin, één plan, één regisseur. Er zal een groter beroep gedaan worden op zelfredzaamheid, mantelzorg en onderlinge hulp.

De uitwerking van het bestuursakkoord zal wat VVD Houten betreft met een zo breed mogelijk gedragen begeleidingsgroep gedaan worden. Samen kunnen we acties uitzetten en concrete doelen stellen om een bestuursstijl te vormen die aansluit op de vraag uit de samenleving.

Samenvattend ligt er een collegeprogramma voor dat Houten weer een stap verder zal brengen. VVD Houten ziet de komende collegeperiode met veel vertrouwen tegemoet.  De krachten van inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeente zullen worden gebundeld om de kwaliteiten van Houten te behouden en waar mogelijk te versterken.

VVD Houten wenst het college, raadsleden, de ambtelijke organisatie én de Houtense samenleving veel succes met het gezamenlijk uitvoeren van het collegeprogramma. 

Collegeakkoord