RONDETAFELGESPREKKEN DINSDAG A.S. OVER BOUWEN

Aanstaande dinsdag is er weer een rondetafelgesprek gepland. Eerder op deze website kon u al een artikel lezen met een samenvatting per onderwerp.

Naast het spreekrecht voor burgers staan er vier onderwerpen op de agenda die met bouwen te maken hebben: de herontwikkeling van de locatie Bogermanschool, het planologisch mogelijk maken van 10 levensloopbestendige woningen aan de Jonkheer Ramweg 40, het planologisch maken van de bouw van 6 generatiewoningen aan de Korenmolen 3-5, en het transformeren van het gebouw 'Spoorgaard' aan het Onderdoor 3-13.

Deze bouwplannen hebben met elkaar gemeen dat ze tussen bestaande bebouwing moeten gaan plaatsvinden. En dat is lastiger dan wanneer er in een weiland gebouwd wordt... In de afgelopen jaren is er een enorme bouwtaak opgeleverd in Houten, nu resten er nog enkele witte vlekken of herontwikkeling van bestaande bouw. In deze gevallen moet goed gekeken worden naar de inpasbaarheid in de bestaande situatie. Er moet daarom ook goed geluisterd worden naar omwonenden, zodat hun mening meegenomen kan worden in de besluitvorming. Eerder spraken we al met omwonenden van de locatie Bogermanschool, morgen komen omwonenden van Korenmolen 3-5 in de fractie over hun zorgen praten. Bij een van hen zijn we overigens al op bezoek geweest.

De plannen hebben ook gemeen dat het geen door de gemeente ontwikkelde initiatieven zijn. Het zijn particuliere initiatieven en dat zien we graag: waarom zelf doen als de markt het oppakt? Ook is er in drie van de vier plannen sprake van bouwen voor de veranderde vraag: zowel woningen voor starters als woningen voor ouderen. Ze sluiten daarbij aan op de doelstellingen van de gemeente op dit vlak.

Het particulier initiatief waarbij niet gebouwd wordt voor starters en/of ouderen is het plan om 'de Spoorgaard' te transformeren van leegstaande kantoren naar extended stay suites (maximaal 1 jaar wonen in gemeubileerde suites), horeca en ZZP werkruimte. Een erg interessant plan waarbij dit gebouw een voor Houten nieuwe functie krijgt. 

Locatie Bogermanschool

Artist impression van de Lokatie Bogermanschool

Korenmolen 3-5

Artist impression van de 6 generatiewoningen aan de Korenmolen 3-5

Jonkheer Ramweg 40

Artist impression van de 10 levensloopbestendige woningen aan de Jonkheer Ramweg 40

Spoorhaag 3-13

Artist impression van De Spoorgaard aan het Onderdoor 3-13