VOORJAARSCONGRES VVD KIEST NIEUWE BESTUURSLEDEN

Op 14 juni bezochten Jan Rinkel en Gijs Flameling van onze afdeling het voorjaarscongres van de VVD. Uiteraard was ook Perjan Moors van de partij. Het congres stond in het teken van het vergroten van de zichtbaarheid van de VVD in het landelijke debat. Het kiezen van de nieuwe voorzitter voor het hoofdbestuur stond ook in het teken van het versterken van het debat binnen de VVD.

Het plenaire gedeelte werd ingeleid door Halbe Zijlstra. In zijn toespraak wees hij op de punten waarop de VVD zich onderscheidt van andere partijen. De VVD is de enige partij die echt durft te kiezen voor ruimte voor het individu, die erop vertrouwt dat 17 miljoen Nederlanders heel goed zelf kunnen bepalen wat goed voor hen is. Daar is de overheid niet voor nodig. De VVD is er voor mensen die wat van hun leven willen maken en daarom mag er geen straf staan op succes, aldus Zijlstra. De nieuwe belastingplannen van de PvdA om vermogens af te romen verwees Zijlstra resoluut naar de prullenbak: "Dat gaan we dus niet doen, de grens is bereikt!" was zijn duidelijke stelling.

Daarna werden nieuwe leden gekozen voor het hoofdbestuur. Allereerst zijn Jeannette Baljeu, oud-wethouder VVD Rotterdam, tot vice-voorzitter en Stephanie ter Borg tot algemeen secretaris gekozen in het hoofdbestuur. Daarna ontstond het lang verwachte debat omtrent de nieuwe voorzitter. Henry Keizer en Bert Homan hadden zich kandidaat gesteld.

Zoals bekend heeft Bert Homan daarbij het initiatief genomen om een ledenraadpleging te houden. In de ALV van 23 april heeft ook onze afdeling steun betuigd aan dit initiatief. Gijs Flameling heeft dit in de plenaire vergadering kenbaar gemaakt namens het bestuur van VVD Houten.

Uiteindelijk koos het congres er voor om geen ledenraadpleging te houden. VVD KC Utrecht voorzitter Wouter Kolff verwoordde het standpunt van de tegenstanders door te verwijzen naar het feit dat het congres statutair bevoegd is tot het benoemen van de voorzitter. Ieder lid is welkom of kan leden machtigen voor een stem. "Met de procedure zoals gehanteerd is democratisch niets mis", aldus Wouter Kolff.

Uiteindelijk kozen de leden in ruime meerderheid voor Henry Keizer. De nieuwe voorzitter gaf aan dat hij de komende tijd prioriteit geeft aan het versterken van het debat binnen de VVD.

Applaus voor de aftredende voorzitter

Een staande ovatie voor de afgetreden voorzitter Benk Korthals (foto André van Schie)