STATEMENT VVD BIJ RAADSVOORSTEL CONSULTATIE MAJEURE PROJECTEN VRU

Statement uitgesproken door VVD raadslid Ruud Vis tijdens de gemeenteraadsvergadering bij de behandeling van het raadsvoorstel "Consultatie majeure projecten VRU".

"Veiligheid is een zeer belangrijk thema voor de VVD. Wij vinden het van cruciaal belang dat iedereen zich in onze gemeente veilig voelt want hiermee creëer je een samenleving waarin iedereen zichzelf kan ontwikkelen en ontplooien zonder daarbij angstig te hoeven zijn. De dienstverlening met betrekking tot het handhaven van die veiligheid dient daartoe op orde te zijn. De VRU levert hier een belangrijke bijdrage aan met haar vaste medewerkers en talloze vrijwilligers. De VVD was daarom ook des te meer geschokt dat onlangs tijdens een evenement, brandweerlieden gehinderd en geïntimideerd werden en hen zo het bereiken van de brandweerpost onmogelijk werd gemaakt. Dit terwijl er een serieuze melding was van een woningbrand. De VVD stelt dan ook: handen af van onze dienstverleners, zowel fysiek als verbaal!

Dan nu voor wat betreft het raadsvoorstel en de beslispunten. De VVD vindt het goed, dat ondanks dat de VRU daar niet toe verplicht is, de VRU ons in dit stadium informeert over de visie, de keuzes, richtingen en organisatorische ontwikkelingen. Waarvoor dank. Toch wel een kritische noot want er staat veel in over allerlei organisatorische vraagstukken en mogelijke oplosrichtingen, maar er staat vrij weinig over het borgen / doorontwikkelen van de kwaliteit van de dienstverlening. De VVD vraagt nadrukkelijk om niet te verzanden in enkel organisatorisch aanpassingen en verschuivingen in managementlagen maar ook veel aandacht te hebben voor de (door)ontwikkeling van de medewerkers. Tijdens het RTG, is aangegeven dat de kwaliteit van de dienstverlening zal worden afgezet tegen de ervaringsgegevens van voorgaande jaren en dat daarop toegezien wordt. Wij vinden dat als VVD zeer belangrijk en zullen dat proces ook aandachtig volgen.

Financiën
Met de huidige financieringsmethodiek is het zo dat de gemeente Houten niet meer gaat bijdragen dan voorheen ondanks dat we een nadeelgemeente zijn. In het verlengde hiervan staat dat er wel nog wat onzekerheden zouden zijn met betrekking tot de financiën voor de jaren 2015 en 2016. De VVD vraagt hoe er de komende jaren op wordt toegezien dat de gemeente Houten voor de jaren 2015 en 2016, en het liefst ook ver daarna, ook daadwerkelijk niet meer gaat bijdragen dan voorheen?

Account-management en risicomanagement
De VVD vindt dat de verbinding tussen de gemeente Houten en de VRU optimaal en transparant moet zijn. Het aanbod moet aansluiten bij de vraag. Door het accountmanagement te versterken aan beide kanten, wordt invulling gegeven aan die optimale verbinding. Hiermee structureer je tevens de basis voor eerlijke en realistische risicocommunicatie."

VeiligheidsRegio Utrecht