ONDERWERPEN RAADSVERGADERING 3 JUNI

Op 3 juni wordt er een debatraad gehouden in de gemeenteraad van Houten. In dit artikel kunt u lezen waar de onderwerpen over gaan.


RAPPORT REKENKAMERCOMMISSIE 'STARTERS OP DE HOUTENSE WONINGMARKT'

De afgelopen twee coalitieakkoorden waren er ambitieuze doelstellingen geformuleerd met betrekking tot het realiseren van starters(koop)woningen. Uit een inventarisatie onder de politieke partijen bleek dat dit voor de jaren 2014 - 2018 ook weer het geval is. Daarom heeft de rekenkamercommissie besloten om onderzoek te doen naar de vraag of de doelstellingen gehaald zijn, op welke manier en welke aanbevelingen zou dit kunnen opleveren. Link naar het raadsvoorstel en gerelateerde documenten.

Voor de VVD zal fractievoorzitter Eef Stiekema het woord voeren.

INVOERINGSSTRATEGIE PARTICIPATIEWET

In het brede sociale domein vinden 3 decentralisaties plaats, ook wel bekend als transities. De decentralisaties betreffen de overdracht van taken op de terreinen van Jeugd, AWBZ en Werk en Inkomen. Over deze laatste decentralisatie gaat dit voorstel. Naar verwachting wordt op 1 januari 2015 de Participatiewet van kracht. De Wet werk en bijstand wordt Participatiewet, de instroom in de Wsw stopt en de toegang tot de Wajong is er alleen nog voor jonggehandicapten die niet kunnen werken. 

Onder regie van het Bestuurlijk Platform Sociaal Domein Lekstroom is door een regionale werkgroep een invoeringsstrategie voor deze wet opgesteld. Om regionaal tot een eenduidige aanpak te kunnen komen zijn gemeenschappelijke beslispunten opgesteld. Link naar het raadsvoorstel en gerelateerde documenten.

Voor de VVD zal raadslid Yvonne van Dijk het woord voeren.

RAADSVOORSTEL CONSULTATIE MAJEURE PROJECTEN VRU (2014-013)

Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (AB VRU) heeft tijdens haar vergadering van 20 januari 2014 voorgenomen besluiten genomen ten aanzien van een aantal grote voorstellen: ‘Visie op de VRU - organisatie', 'Veiligheidszorg op Maat', 'Repressieve huisvesting' en 'Financieringssystematiek'. Het AB VRU is niet verplicht om gemeenten te vragen een mening over deze onderwerpen te geven (zienswijzen in te dienen), maar omdat zij maximaal draagvlak wil doet ze dit toch.

Het college stelt bij dit raadsvoorstel vooer twee zienswijzen in te dienen:

  • Het accountmanagement zowel bestuurlijk als ambtelijk te versterken
  • Het inzetten van open, eerlijke en realistische risicocommunicatie ten aanzien van veiligheidszorg op maat.

Link naar het raadsvoorstel en gerelateerde documenten.

Voor de VVD zal raadslid Ruud Vis het woord voeren.

DEREGULERING ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING

Deregulering is een kans voor Houten. Met deregulering wordt kort samengevat bedoeld de inspanning van de overheid om (overbodige) regels te schrappen. Met dit voorstel wordt de raad voorgesteld de belangrijkste juridische regeling van de 
gemeente – de APV – grondig te herzien. Het gevolg hiervan is tweeledig:
(1) minder onnodige regels voor burgers en ondernemers en 
(2) minder werk voor de gemeente. 

Los van het voorgaande leidt dit voorstel er ook toe, dat de APV ook wijzigt op een beperkt aantal noodzakelijk gebleken punten. Een voorbeeld hiervan is de in de Drank- en Horecawet vervatte verhoging van de leeftijdsgrens voor de verstrekking van alcohol door horecabedrijven. Link naar het raadsvoorstel en gerelateerde documenten.

Voor de VVD zal raadslid Ruud Vis het woord voeren.

JAARSTUKKEN 2013 - RESULTAATBEPALING 

Dit raadsvoorstel heeft betrekking op de bepaling van het resultaat 2013. In dat kader ontvangt de gemeenteraad de jaarstukken 2013 inclusief bijlage Grondexploitatie Houten 2014, het Accountantsverslag over het boekjaar 2013(rechtstreeks via de accountant). De raad wordt gevraagd deze jaarstukken 2013 inclusief bijlage Grondexploitatie Houten 2014 vast te stellen. Link naar het raadsvoorstel en gerelateerde documenten

JAARSTUKKEN 2013 - RESULTAATBESTEMMING

Met een afzonderlijk voorstel zijn de jaarstukken 2013 inclusief bijlage Grondexploitatie Houten 2014 en controleverklaring aan de raad aangeboden en is het resultaat van de jaarrekening 2013 bepaald. Met dit voorstel wordt dit eerder bepaalde rekeningresultaat 2013 bestemd. Link naar het raadsvoorstel en gerelateerde documenten

EERSTE BESTUURSRAPPORTAGE 2014

De 1e bestuursrapporage 2014 is opgesteld binnen een inhoudelijke en financiële onzekere omgeving. Deze onzekerheid is vooral gericht op de financiële uitwerking van de decentralisaties, te weten Jeugdzorg, Begeleiding van Awbz naar Wmo en Participatiewet. In de meicirculaire 2014 komt naar verwachting meer zekerheid over de financiële kaders waarbinnen deze decentralisaties moeten worden uitgevoerd.

Gezien de onzekerheid zijn er door de raad bij de Perspectiefnota 2014 voor de periode 2014-2015 “hekken” om de huidige en toekomstige budgetten voor de decentralisaties gezet. Deze “hekken” houden in dat gedurende deze periode over- en onderschrijdingen op budgetten binnen de “hekken” worden verrekend. Hierdoor is er gedurende de voorbereidings- en implementatiefase (2014), maar ook in het eerste uitvoeringsjaar 2015, duidelijkheid over de huidige beschikbare budgetten. Het resultaat van de 1e berap 2014 is € 1.039.000 negatief. Belangrijkste oorzaak is de toename van de uitkeringslasten en uitvoeringskosten van de gemeenschappelijke regeling Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). De toename van de kosten is in lijn met de trend die in 2013 al zichtbaar werd. In 2014 wordt met de WIL overlegd over de omvang van de mogelijke structurele effecten en over de manier waarop de uitvoeringskosten kunnen worden beïnvloed.

Op basis van de eerste bestuursrapportage 2014 is de prognose van het begrotingssaldo 2014 € 627.000 negatief. Om te kunnen sturen op de ontwikkeling van het begrotingssaldo wordt blijvend het accent gelegd op: 
a) flexibele inzet van personeel in relatie tot werkaanbod (vacature- en aannamebeleid); 
b) uitstellen en/of anders faseren van investeringen; 
c) scherp sturen op nut en noodzaak van nog te maken kosten; 
d) budgetdiscipline.

In juni 2014 wordt een managementrapportage opgesteld. Op basis van de resultaten hiervan wordt gekeken of het nodig is de raad voor het zomerreces door middel van een collegebrief over de ontwikkelingen te informeren. Link naar het raadsvoorstel en gerelateerde documenten.

Bij de jaarstukken 2013 en eerste bestuursrapportage 2014 zal VVD raadslid Marcel Dagniaux het woord voeren.

Raadzaal Houten