CRIMINALITEIT IN HOUTEN AFGELOPEN MAAND OPVALLEND LAAG

Zoals u gewend bent op deze site ook nu weer een overzicht van de criminaliteit in Houten in de afgelopen maand. Mei 2014 was bijzonder: er werd relatief weinig ingebroken in auto's (12) en woningen (2 en 1 poging) waarmee het de rustigste maand in tijden was. Aan de andere kant werd Houten opgeschrikt door een gewapende overval op een videotheek aan het Achterom. Al dezelfde avond kon de politie een verdachte aanhouden. Hiermee werd alweer de vierde overval van het jaar genoteerd. Daarnaast rolde de Houtense politie op 23 mei een hennepkwekerij op.

Het aantal woninginbraken was nog niet eerder sinds de criminaliteit op deze website wordt bijgehouden zo laag. Goed nieuws dus? Dat zou de conclusie kunnen zijn, voor de drie gezinnen waar (bijna) werd ingebroken niet. Een inbraak heeft zeer veel impact op slachtoffers. Ook heeft het een negatief efeect op het gevoel van veiligheid van buurtgenoten.

Opmerkelijk genoeg werd er in mei 2013 in evenveel auto's ingebroken: 12 mensen werden slachtoffer van een autokraak. In onderstaande tabel is te zien dat zes hiervan plaatsvonden in de Slag waarmee deze wijk na een aantal rustige maanden weer veelvuldig bezocht werd. In november en december vorig jaar werd de wijk voor het laatst zo vaak bezocht. Tot en met april werd er volgens het veiligheidsbeeld 13% meer in auto's ingebroken, door de relatief rustige maand mei is het aantal tot nu toe net iets lager dan vorig jaar over dezelfde periode. En dat is goed nieuws! Politie en gemeente zijn zoals eerder op deze site aangegeven zeer afhankelijk van alerte inwoners. Zonder een 'heterdaadje' is het vrijwel onmogelijk om autoinbrekers op te sporen en aan te houden. 

Politie Houten heeft daarom als proef een Whatsapp groep opgestart in de wijk De Mos. Deze aanvulling op Burgernet en Waaks kan er voor zorgen dat oplettende inwoners verdachte situaties doorgeven aan de politie zodat deze poolshoogte kan nemen. Natuurlijk kan ook altijd 1-1-2 gebeld worden als er het vermoeden is dat er ingebroken wordt.

Overzicht criminaliteit mei 2014

Tabel: het aantal inbraken per maand en de locatie voor de maand mei volgenswww.StopDeCriminaliteit.nl. De cijfers kunnen nog wijzigen door later binnengekomen meldingen.

Het Veiligheidsbeeld van de eerste vier maanden van dit jaar geeft een completer beeld dan bovenstaand overzicht. Er zijn overigens ook kleine verschillen met de data van www.StopDeCriminaliteit.nl

Naast een hoger aantal autoinbraken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar valt ook het hogere aantal vernielingen en meldingen van jongerenoverlast op. Zeker iets om in de gaten te houden, ook hier kan een Whatsapp groep helpen. Wat uiteraard het beste werkt is om, als u overlast ervaart, het gesprek met de jongeren aan te gaan. Vaak zijn de jongeren best bereid om rekening met u te houden als ze weten dat u er last van heeft. 

De gegevens van het Veiligheidsbeeld

Tabel: De cijfers van het Veiligheidsbeeld 2014 januari - april in Houten van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland en de Eenheidsstaf politie Midden-Nederland.