VVD STABIEL MET 3 ZETELS IN HET EUROPEES PARLEMENT

Zondag 25 mei zijn de uitslagen van de Europese verkiezingen van 22 mei bekend gemaakt. De VVD handhaaft zich met 3 zetels in het Europees Parlement en kan tevreden zijn. De VVD ging van 11% naar 12%; “Van 3 magere naar 3 vette zetels” aldus Hans van Baalen bij de NOS op zondagavond. De VVD fractie zal bestaan uit Hans van Baalen, Cora van Nieuwenhuizen en zowaar de nr. 6 van de lijst, Jan Huitema, die met voorkeursstemmen in gekozen. Onze Utrechtse kandidaat Mark Dijk heeft het niet gehaald op voorkeursstemmen.

Houten deed de VVD het beter (13%) dan in 2009 (11%) en ook beter dan landelijk (12%). Verder volgde de Houtense uitslag de landelijke trend, met een flinke winst voor D66 en verlies voor de PVV en Groen Links. Ook CDA en PvdA verloren aanzienlijk in Houten. Daarnaast wonnen SP, CU/SGP en de PvdD. Samen hebben de Houtense coalitiepartijen D66, VVD, CDA en PvdA 52% behaald bij deze verkiezingen voor het Europees Parlement, wat bevestigd dat de coalitiepartijen een goede basis hebben in de Houtense samenleving.

De uitslag in Houten

Op het niveau van het Europese Parlement is Nederland uiteraard maar een kleine speler en de macht van dat zelfde parlement is ook nog eens beperkt. De werkelijke macht in Europa ligt bij de Europese Commissie, waarvoor de strijd om de belangrijkste posten nu gevoerd gaat worden en keuzes gemaakt gaan worden door de Europese regeringsleiders. Bij Mark Rutte (VVD) ligt een grote verantwoording om een voor Nederland zo gunstig mogelijke samenstelling van de Commissie voor de komende 5 jaar te bewerkstelligen.

Het Europees Parlement