BELEIDSAKKOORD GEPRESENTEERD: HOUTEN MAKEN WE SAMEN

‘Houten maken we samen’ is het motto van het beleidsakkoord voor 2014-2018. We verwoorden hierin ons vertrouwen in een krachtige gemeente vol mogelijkheden en ambities. De inwoners van Houten verdienen dat de kwaliteiten die Houten nu heeft, behouden blijven. Ook na de noodzakelijke ombuigingen van de afgelopen jaren hebben we een goed sociaal vangnet, goede voorzieningen en een uitstekend klimaat om te ondernemen. Wij zetten uitdrukkelijk in op het vrijmaken en kanaliseren van de veranderkracht van de samenleving. Dat is wat we nodig hebben. Want de veranderkracht van Houten zit in de samenleving zelf. Dat past in onze visie dat de gemeente niet meer de vanzelfsprekende partij is die uiteenlopende wensen uit de samenleving financiert en uitvoert.


Het beleidsakkoord gepresenteerd
vlnr: Jocko Rensen (PvdA), Herman Geerdes (VVD), Formateur en lijsttreker van D66 Eric van Vliet, Michiel van Liere (D66), Kees van Dalen (CDA)

Wij hebben de ambitie om - veel meer dan in het verleden - burgers, bedrijven en partners samen te brengen en waar mogelijk taken los te laten of over te dragen zodat de samenleving zélf oppakt wat gedaan moet worden. Daarnaast willen we - meer dan nu - in staat zijn snel en flexibel in te spelen op initiatieven van inwoners, bedrijven en maatschappelijk partners. Ook de route die we bewandelen met deze initiatieven gaat uit van het stimuleren van het zelf-organiserend vermogen van bewoners en van samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en bedrijven. Daarbij gaan wij uit van mondige en zelfstandige burgers en voelen ons verantwoordelijk voor de kwetsbaardere groepen. We trekken ons als gemeente, als overheid, niet terug, maar acteren in toenemende mate als partner en doen actief mee vanuit de juiste rol. 

Het wordt dé grote opgave voor de komende raadsperiode om deze bestuursstijl, gericht op verbinden en betrekken van de samenleving, in alle beleidsterreinen effectief in te zetten. Wij zetten de continuïteit van de woon- en werkkwaliteit van Houten centraal, vanuit een financieel gezonde basis. Tegelijkertijd komen er belangrijke decentralisatieopgaven in de zorg op de gemeente af, waarbij kansen en risico’s zorgvuldig tegen elkaar moeten worden afgewogen en waarbij de zorg beschikbaar en toegankelijk blijft voor wie die zorg nodig heeft. En ook de duurzame energieagenda, de (door)ontwikkeling van het Eiland van Schalkwijk en het invullen van de bouwlocaties binnen de Rondweg zijn belangrijke veranderopgaven voor de komende jaren. Vanzelfsprekend moeten we in tijden dat gemeente een aantal financiële uitdagingen tegemoet gaat zorgen voor een financieel gezond meerjarenperspectief om de effecten van de rijksbezuinigingen op te vangen en zorgen dat we als gemeente zelf de regie houden. Tegelijkertijd willen we ook blijven investeren met publiek en private partners. Daarom zullen we een deel van de beschikbare reserves hiervoor inzetten zodat initiatieven kansrijker worden. 

‘Durf’ is een ander belangrijk ingrediënt om invulling te geven aan ons motto. Ruimte geven aan de samenleving betekent immers ook het wegnemen van belemmeringen en regels, maar dat kan botsen met belangen die ook beschermd moeten worden. Dat gaan we tegenkomen en zullen we opzoeken, in ontmoetingen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Beleidsakkoord 2014-2018