NIEUWS VAN DE VVD FRACTIE VAN PROVINCIALE STATEN UTRECHT

De VVD fractie van Provinciale Staten van Utrecht stuurt op gezette tijden een nieuwsbrief. Om u ook op de hoogte te houden van wat de VVD in Utrecht bezighoudt kunt u de tekst van deze nieuwsbrief hier lezen. Dit keer aandacht voor de Kadernota Ondergrond en een werkbezoek van de VVD Statenfractie aan slot Zeist.

N i e u w s b r i e f  A p r i l  2 0 1 4 

Nieuws uit Provinciale Staten

KADERNOTA ONDERGROND

In de Statenvergadering van 14 april jl. werd de kadernota ondergrond aangenomen door Provinciale Staten van Utrecht. Ondergrond, we staan erop, maar onze aandacht gaat vooral uit naar wat er bovengronds zich afspeelt. Dat is niet altijd terecht. Wanneer u het programma Backyard Oil weleens heeft gezien, weet u dat zich ondergronds interessante zaken bevinden. Bijvoorbeeld aardolie en aardgas.

De kadernota ondergrond bevat een aantal kaarten waarop staat wat u mag doen onder de grond. En ja, u kunt inderdaad net als de hillbillies in Backyard Oil in uw achtertuin proberen olie en gas te winnen. Het slechte nieuws is dat het u niet gaat lukken. U mag niet heel diep boren, en dat zou wel nodig zijn. Minder diep mag wel, en hoewel daar geen aardolie of aardgas zit, kan het wel van nut zijn voor iets anders, namelijk warmte-koude-opslag. Hiermee kunnen de Provinciebewoners hun huizen verwarmen en lekker warm douchen, zonder aardgas te verstoken. 

Alles wat dieper zit is niet van u. Ook al bent u de perceeleigenaar.

WaterKort samengevat staat de bescherming van de watervoorraad in de kadernota voorop. Dat is zinnig, want het water in de provincie is van erg hoge kwaliteit, het beste van Nederland.
De VVD wil dat graag zo houden.

Er zijn helaas ondergrondse plekken die door vervuiling sanering behoeven. Al een derde van die saneringstrajecten is in uitvoering. De overige 2/3 is al in onderzoek of planfase of staat op het punt te beginnen. Voor minder dan 15% van die bodemsaneringstrajecten moet de belastingbetaler de rekening oppakken. De Provincie moet zorgen dat dat kostenefficiënt gebeurt.

Onder de grond zit misschien ook schaliegas. Schaliegas heeft in Amerika een energierevolutie opgeleverd die de prijs van gas heeft verlaagd, en ook de CO2 uitstoot van de Verenigde Staten. Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar de CO2 uitstoot is toegenomen door de "energiewende". Schaliegas kan een geweldige kans zijn om onafhankelijk van andere staten in de Nederlandse gasvoorziening te voorzien. Temeer omdat de gasbel in Groningen een keer opraakt. In onze Provincie is er eigenlijk maar erg weinig ruimte om schaliegas te winnen zonder de waterveiligheid niet te schaden. Toch wil de VVD niet op voorhand onderzoek naar veilige winning uitsluiten. De coalitie bleek verdeeld hierin. Zowel het CDA als GroenLinks steunden een motie van de SP die naar de bekende weg vroeg: geen schaliegaswinning tenzij 100% zeker is dat het veilig, schoon en betrouwbaar kan. Bij andere energiedossiers vinden die partijen minder dan 100% zekerheid geen probleem. Zo is bij het plaatsen van windmolens geen enkele zekerheid dat het de nadelige gevolgen van klimaatverandering zou beïnvloeden. Of er in de Utrechtse ondergrond sprake zal zijn van veilige schaliegaswinning is nog maar de vraag. Wat de VVD betreft is onderzoek daarnaar nodig om naast de watervoorziening ook het verwarmen van huizen en badwater in de toekomst veilig te stellen. Voorlopig bevat de kadernota voldoende regelgeving om de kwaliteit van de Utrechtse bodem veilig te stellen.

Willem Joustra

WERKBEZOEK VVD STATENFRACTIE AAN SLOT ZEIST

Slot ZeistOp 4 april 2014 heeft de VVD Statenfractie een
werkbezoek gebracht aan het mooie slot Zeist.

De fractie heeft daar gesproken over economische kansen en maatschappelijk draagvlak voor de erfgoed- en cultuursector. Vorig jaar heeft Provinciale Staten bij de Voorjaarsnota de motie Utrecht Verhaalt aangenomen. 

Daarin wordt Gedeputeerde Staten opgeroepen hun verbindende rol op te pakken door met het concept 'Utrecht Verhaalt' musea, landgoederen, cultuur- en natuurhistorische centra met elkaar te verbinden. Uitgangspunt van de motie was dat het vooral gaat om verbinden van initiatieven onderling en met het bedrijfsleven.

Inmiddels is GS aan het werken aan een invulling voor de motie. Met de initiatiefnemers, en sprekers vanuit de sectoren cultuur, toerisme en erfgoed werd daarom van gedachte gewisseld over de rol van de provincie. Wat zou de provincie moeten doen om de doelstellingen te realiseren?

Woordvoerder Arthur Kocken: ' Het mooie van deze bijeenkomst was dat deze is opgezet zoals de motie beoogt: we gaan niet als provincie zelf voorstellen bedenken, maar we hebben inspirerende gesprekspartners in het veld met elkaar in contact gebracht en geluisterd naar hun gesprek'. Daar zijn nieuwe verbindingen en voorstellen uit naar voren gekomen. Als aandachtspunten werden genoemd:

  • gastvrijheid, dat ter plekke in de praktijk werd gebracht,
  • verknopen van netwerken in plaats van strak de regie gaan voeren,
  • acquisitie zichzelf laten financieren vanuit de markt,
  • publiek prikkelen tot het kennis nemen van (onbekend) erfgoed en cultuur, een relatie aangaan en duidelijk maken dat behoud van erfgoed om inspanningen vraagt.

Arthur Kocken

DE VVD STATENFRACTIE WENST U FIJNE PAASDAGEN TOE!