POSITIEF RESULTAAT VOORLOPIGE JAARREKENING 2013

Het College van burgemeester en wethouders liet via een collegebrief weten dat het voorlopige resultaat van de jaarrekening 2013 positief is. Het resultaat over 2013 zal € 2,7 miljoen bedragen. Er is sprake van een voorlopig jaarrekeningresultaat omdat de accountantscontrole op de jaarstukken 2013 nog moet plaatsvinden.

De prognose bij de tussentijdse rapportage (2e berap) was ongeveer € 0,1 miljoen. Omdat dit te weinig ruimte was om eventuele tegenvallers op te vangen is er fors gestuurd om een beter resultaat te behalen.

Er is hierbij ingezet op de volgende pijlers:

  1. flexibele inzet van personeel in relatie tot werkaanbod (vacature- en aannamebeleid) 
  2. uitstellen en/of anders faseren van investeringen 
  3. scherp sturen op nut en noodzaak van nog te maken kosten 
  4. budgetdiscipline 

Deze aanpak is volgens het college evenals in 2012 succesvol geweest waardoor het resultaat fors positief is geworden. Daarnaast zijn er een aantal incidentele financiële meevallers geweest. De belangrijkste hiervan is een meevaller op het budget dat de gemeente van de landelijke overheid kreeg van € 0,8 miljoen. 

Omdat er in de meerjarenbegroting voor de komende jaren geen positief resultaat wordt verwacht stelt het college voor om het incidentele positieve resultaat te reserveren voor die jaren zodat de provincie geen preventief toezicht zal gaan instellen. Dat is verstandig omdat wanneer de provincie deze vorm van toezicht gaat houden Houten grote kans loopt dat de OZB tot het wettelijk maximum zal worden verhoogd. Dit is nu nog lang niet het geval en dat moet zo blijven vindt VVD Houten.

Financieel resultaat 2013 positief