GEEN ZORGEN OVER DE OVERGANG VAN DE JEUGDZORG NAAR DE GEMEENTE

De Jeugdwet is inmiddels aangenomen in de Eerste Kamer en bevat regels over de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. Nu komt deze wet natuurlijk niet onverwacht. In Houten zijn we ons al sinds de eerste signalen dat deze verantwoordelijkheid bij de gemeenten zou komen te liggen aan het voorbereiden op de zgn. transitie en transformatie. Hierin lopen we net als indertijd bij de WMO voorop!

Het is een hele klus en er moet nog veel gedaan worden om de overgang goed te laten verlopen maar de VVD heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. We leggen de prioriteit op 2015, in dit jaar is er namelijk de belofte van continuïteit van zorg. De zorg die gegeven wordt op 31 december 2014, wordt ook in 2015 gegarandeerd. Er wordt dan ook zowel lokaal als regionaal heel hard gewerkt aan de uitvoeringsplannen om dit mogelijk te maken.

We hebben een verandering nodig om de doelen te behalen: betere zorg voor minder geld. We moeten dus innoveren, zeker omdat er een lager prijskaartje aan de zorg moet gaan hangen. De gemeente krijgt immers minder geld voor deze taken dan er nu door de landelijke overheid voor wordt uitgegeven. Er zijn dus een heleboel experimenten bij gemeenten waarbij we van elkaar willen leren. Voorbeelden van innovatie zijn ‘één huishouden, één plan’, met nabegeleiding van 18 tot 23 jarigen, met sociale teams etc. Ook wordt er volop ingezet op het verbinden van partijen om tot nieuwe afspraken te komen.

De VVD is blij met deze wet want door het leggen van de politieke, financiële en uitvoeringsverantwoordelijkheid in één hand, de kennis van de eigen jeugd en de kortere afstand zal de gemeente kinderen en ouders meer maatwerk kunnen bieden.

Jeugdzorg