STATEMENT VVD OVER BEDRIJFSVERPLAATSING VAN DORT

Onderstaand statement werd door Eef Stiekema (VVD) uitgesproken tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 februari.

Het timmer- en onderhoudsbedrijf Van Dort wil graag verhuizen van de huidige locatie aan het Groenedijkje 5 naar de Beusichemseweg 30. Op de oude lokatie wordt het bedrijf beperkt in de bedrijfsvoering waardoor een verhuizing wenselijk is. Met de bedrijfsverplaatsing wordt er een bedrijf in het centrum van de oude Goyse kern verplaatst wordt naar een plek in het buitengebied waarbij de afgebrande momumentale boerderij Looyendaal herbouwd wordt.

Kern van het rondetafelgesprek waren de bezwaren van de nieuwe buren. Een van de liberale kernwaarden van de VVD is vrijheid: "mijn vrijheid houdt op waar die van u begint". Het is dan ook belangrijk om objectief te kijken naar de zorgen van beide ondernemers, van beide families.

Zonder alle bezwaren hier te willen herhalen begreep ik uit een persoonlijk gesprek met de familie van Oostrom dat de bezwaren vooral neerkomen op hun zorg dat hun bedrijfsvoering beperkt zou kunnen worden door de vestiging van Van Dort. Basis van deze zorgen zijn de afstand tussen de fruitteelt en de bebouwing: de in de gemeenteraad al eerder genoemde spuitzonering.  

In de raad is hier sinds het bestemmingsplan in Tull en 't Waal afgesproken de '50 meter tenzij' regel te hanteren. Dat is in het bestemmingsplan t.a.v. Rinus van Dijk ook zo gehanteerd en dat is in dit bestemmingsplan ook wel zo consequent. De gang naar de Raad van State is bij het bestemmingsplan van Tull en 't Waal gemaakt, de zaak wordt op 12 maart behandeld. Er zal dan ook snel duidelijkheid zijn (in de regel zes weken later).

VVD Houten ziet de uitspraak hiervan met vertrouwen tegemoet.

Mocht het toch anders uitpakken dan zal het risico ten aanzien hiervan bij de familie van Dort liggen. Zij zullen dan maatregelen moeten treffen of verder onderzoek moeten laten uitvoeren. De bedrijfsvoering van de familie van Oostrom zal hier niet door beperkt mogen worden.  

VVD Houten stemt dan ook in met het raadsvoorstel.