NIEUWE BLOG EEF: SHOPPEN IS OOK ZONDAGSRUST

Wellicht heeft u de borden met de verkiezingsposters al zien staan in Houten. Het is duidelijk; de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 19 maart aanstaande is het zover en kunt u stemmen op uw favoriete kandidaat. De posters van VVD Houten hebben het thema rond de zondagsopenstelling van winkels: "Shoppen is ook zondagsrust".

Wij hebben dit weer als inzet van de verkiezingen gemaakt omdat we vinden dat de overheid niet moet bepalen wanneer winkels open kunnen zijn. Andere partijen vinden dat je op zondag, bijvoorbeeld om religieuze redenen, vooral niet mag winkelen. Prima dat mensen om die reden niet willen winkelen op zondag, maar dat moet niet opgelegd worden aan een ander vind ik. Als iemand mij niet verbiedt te winkelen, dan verplicht ik een ander niet om te gaan winkelen. En dat is wat er Houten nu wel aan de hand is. De gemeenteraad besloot in december 2012 dat Houten een Staphorst aan de Lek moest zijn: zeer tegen mijn zin. En zeer tegen de zin van de hele VVD fractie.

Wij willen graag dat mensen in Houten zelf mogen kiezen of ze op zondag naar de winkel gaan. Overigens doen ze dit al massaal: bijvoorbeeld in Bunnik. In onze buurgemeente is men al wat verder met de zondag(avond)openstelling en wordt de grootgrutter aldaar ook door veel Houtenaren bezocht. Waarom kan dit niet in de eigen gemeente? Nu is het in feite oneerlijke concurrentie voor de Houtense winkels: het geld van Houtense inwoners die wel op zondag willen winkelen wordt onder meer naar Bunnik gebracht. Dit kost omzet en dus arbeidsplaatsen. 

Overigens werkt het ook de andere kant op: van mij moeten de winkels niet open. Als winkeliers niet open willen op zondag dan is dat natuurlijk prima. Zoals we niet willen dat de overheid bepaalt dat de winkel dicht moet op zondag, willen we ook niet zeggen dat winkels open moeten. De keuze is wat ons betreft aan de ondernemer. Een van de liberale kernwaarden is vrijheid: "mijn vrijheid houdt op waar die van jou begint'. Vanuit dit principe is het goed te verdedigen dat ondernemers zelf uitmaken of ze open gaan op zondag of niet. Het feit dat een deel van de bevolking uit religieuze principes de zondagsrust in ere wil houden wil niet zeggen dat anderen, die deze principes niet delen, ook gehouden zijn aan die zondagsrust. Dat is vrijheidsbeperkend en dus ongewenst!

Shoppen is ook zondagsrust