VERSLAG RAADSVERGADERING 21 JANUARI J.L.

Afgelopen dinsdag werd de eerste gemeenteraadsvergadering van 2014 gehouden. Als eerste op de agenda stond het onderzoek naar de geloofsbrieven voor de beëdiging van VVD commissielid Ruud Vis die Perjan Moors opvolgde. Perjan droeg zijn plaats in de raad over aan Ruud om zijn volle aandacht te kunnen geven aan zijn nieuwe werkzaamheden als Tweede Kamerlid voor de VVD. Na zijn beëdiging werd Ruud door alle aanwezigen van harte gefeliciteerd met zijn nieuwe rol in de gemeenteraad van Houten.

In de raad werd vervolgens gedebatteerd over de evaluatie procedure afgifte verklaring van geen bedenking omgevingsvergunningen, de bedrijfsverplaatsing Rinus van Dijk, Zorgen voor de Jeugd- regionaal en lokaal beleidsplan, de Collegebrief kennisnemen ontwerp actieplan geluid Houten 2013-2018 en de motie Spuitvrije zone Tuurdijk in 't Goy, ingediend door ITH, aangehouden tijdens de raad van 10 december 2013

Evaluatie procedure afgifte verklaring van geen bedenking omgevingsvergunningen 
Voor het afgeven van omgevingsvergunningen met bouwkosten van meer dan €500.000 moet de gemeenteraad toestemming geven. In een evaluatie bleek dat in alle voorkomende gevallen er uiteindelijk toestemming verleend werd. Reden voor het College om een voorstel in te dienen waarbij eerdergenoemd criterium wordt losgelaten. In dat geval hoeft er alleen nog een verklaring van geen bedenking worden afgegeven door de raad wanneer het een politiek gevoelig onderwerp betreft. Deze dereguliering had een versnelling opgelevert van drie maanden. Nieuw VVD raadslid Ruud Vis liet weten dat de VVD voor het plan was. GroenLinks had echter met HA! en ChristenUnie een motie ingediend waarin het college werd gevraagd drie alternatieven te ontwikkelen. Alleen de VVD stemde tegen omdat het gevolg is dat er niet minder maar meer regels zullen komen. Doordat de motie werd aangenomen haalde het raadsvoorstel het niet.

Bedrijfsverplaatsing Rinus van Dijk
VVD raadslid Eef Stiekema gaf aan blij te zijn dat er na 23 jaar licht aan het einde van de tunnel lijkt te komen in dit dossier. De schaduwzijde van het verhaal is dat er omwonenden zijn die niet blij zijn met deze oplossing. Dat is begrijpelijk aangezien de verplaatsing van het bedrijf hoe dan ook impact heeft op haar omgeving. In de RTG was echter overtuigend duidelijk gemaakt dat de alternatieven geen optie waren waardoor de huidige voorgestelde plek als enige overbleef. Procedures zijn doorlopen, zienswijzen zijn ingediend en hebben gedeeltelijk geleid tot aanpassing van het plan. Het plan voldoet daarnaast ook volledig aan het voorbereidingsbesluit waarbij rekening gehouden wordt met een een afstand tussen fruitbomen en bebouwing van 50 meter tenzij. De 'tenzij' is hierbij vormgegeven door de volblad haag aan de grens van het perceel. VVD Houten steunde het plan dan ook. Uiteindelijk werd het raadsvoorstel unaniem aangenomen.

Zorgen voor de Jeugd- regionaal en lokaal beleidsplan
Yvonne van Dijk overhandigt de VVD sweater

Vertrekkend wethouder Nicole Teeuwen mocht van alle partijen lof ontvangen over het geleverde werk. VVD fractievoorzitter Yvonne van Dijk-Hessing riep haar vanwege het liberale karakter van het stuk zelfs uit tot 'Liberaal van het Jaar' waarbij ze de wethouder een VVD sweater aanbood.

Collegebrief kennisnemen ontwerp actieplan geluid Houten 2013-2018
In de Collegebrief werd aangegeven dat ingrijpende maatregelen om de "geluidkwaliteit" te verbeteren niet nodig zijn. Bovendien ontbreekt het de gemeente aan financiële middelen om op grote schaal geluidmaatregelen ter treffen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van stil asfalt op de Rondweg. Wel stelde het college een aantal maatregelen voor die voor de komende periode lokaal een positief effect zullen hebben. Het actieplan had overigens uitsluitend betrekking op weg- en railverkeerslawaai. VVD Houten kon zich goed vinden in de Collegebrief. 

Motie Spuitvrije zone Tuurdijk in 't Goy
De eerder aangehouden motie ten aanzien van een spuitvrije zone aan de Tuurdijk in 't Goy werd nu wel behandeld. De motie was overigens naar aanleiding van een notitie van het College flink afgezwakt door ITH. Daar waar in de oorspronkelijke motie het College werd verzocht een spuitvrije zone van 50 meter aan te houden, werd nu de wens uitgesproken dat het College met omwonenden en fruitteler in overleg treedt. Zelfs de indiener besefte zich blijkbaar dat er geen grond was voor de eerder ingediende motie aangezien er aan de regels van het heersende bestemmingsplan voldaan is. VVD Houten raadslid Eef Stiekema gaf aan dat de motie overbodig was aangezien er al eerder gesproken was tussen teler en omwonende en de inschatting van wethouder van Dalen (CDA) was dat er hiervoor ook bereidheid bij de andere partijen nodig is. De motie werd met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen (15 tegen 13)  

Wel bleek tijdens het debat dat er sinds het ingaan van het bestemmingsplan in 2002 op dit perceel na geen vergunningen waren aangevraagd en dus ook niet uitgegeven. Wethouder van Dalen gaf aan voor 1 juli 2014 een inventarisatie te maken van de percelen waarbij dit eigenlijk wel had moeten gebeuren. Op de vraag van Eef Stiekema hoe groot de kans is dat deze percelen geen vergunning hadden gekregen gaf de Wethouder aan te verwachten dat er maar weinig percelen geen vergunning zouden hebben gehad. Alleen daar waar de afstand tussen boomgaarden aangelegd na 2002 en bebouwing kleiner is dan 25 meter had dit niet mogen gebeuren.

De manier waarop er over dit onderwerp wordt gesproken is telkens erg tendentieus. In de media werd afgelopen week zelfs gesproken over 'gifgas'; alsof het over Syrië gaat! In werkelijkheid gaat het over gewasbeschermingsmiddelen waarbij er voldaan moet worden aan zeer strenge eisen. Zo mogen er geen gewasbeschemingsmiddelen in het oppervlaktewater komen en hebben afnemers zeer strenge eisen als het gaat om residuen van middelen. In een eerder door de raad afgelegd bezoek aan een van de fruittelers werd duidelijk hoe professioneel er gewerkt wordt. Het zo tendentieus spreken over dit onderwerp doet dan ook geen recht aan de manier waarop deze mensen werken.