CRIMINALITEIT IN HOUTEN IN DECEMBER

Zoals u dat gewend bent aan het begin van de maand ook nu weer een overzicht van de criminaliteitscijfers van de afgelopen maand. Het aantal autokraken daalde gelukkig weer ten opzichte van november, maar was nog wel twee keer zo hoog in vergelijking met de maanden van het tweede en derde kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal, vergelijkbaar voor wat betreft het aantal donkere uren per dag, was het aantal inbraken nog wel 38% hoger!

Criminaliteit in Houten in 2013

Het was dus niet voor niets dat VVD Houten op 24 november schriftelijke vragen stelde om permanent camera's op de rondweg te plaatsen voor automatische kentekenherkenning. Bij deze camera's worden kentekens vergeleken met een bestand waarin kentekens van bij de politie bekende criminelen zijn opgenomen. Als er sprake is van een match en er rond dat tijdstip een inbraak heeft plaatsgevonden kan de politie direct actie nemen richting deze crimineel. Van deze camera's is bekend dat ze een afschrikkende werking hebben op criminelen. Daarmee helpt het dus niet alleen bij de opsproring, maar heeft het ook een preventief effect.

Inmiddels heeft burgemeester De Jong in antwoord op de schriftelijke vragen aangegeven dat er nu dan wel een piek is, maar dat er een daling is ten opzichte van voorgaande jaren. De burgemeester kiest er daarom niet voor om het Openbaar Ministerie te vragen om inzet van camera's met kentekenherkenning. "Jammer dat de burgemeester tot deze conclusie komt terwijl het aantal auto-inbraken tot nu toe met 250 nu al hoger is dan twee en drie jaar geleden. Voor deze 250 slachtoffers is het niet relevant dat we lager uitgekomen zijn dan in 2012" aldus VVD raadslid Eef Stiekema. Omdat het vaak gaat om "hit and run" criminaliteit is het een kwestie van tijd voordat deze criminelen Houten weer aandoen.

In onderstaand overzichtsplaatje van www.StopDeCriminaliteit.nl zijn niet alle voorvallen duidelijk te zien omdat deze geclusterd zijn. Met een cijfer wordt aangegeven hoeveel feiten er hebben plaatsgevonden. Op de website kan er dan doorgeklikt worden zodat gezien kan worden of het om een autokraak, inbraak of poging daartoe gaat. Duidelijk is dat ook in december Houten Noord weer het zwaarst getroffen werd. Zelfs met Kerst en op Nieuwjaarsdag zat het boevengilde niet stil. 

Overzichtsplaatje inbraken december 2013