WAAR GAAN DE RTG'S VAN 7 JANUARI OVER?

Op 7 januari worden er rondetafelgesprekken gehouden over uiteenlopende onderwerpen. De agenda werd eerder al gepubliceerd op deze website, in dit artikel kunt u een korte samenvatting per onderwerp lezen.

BEDRIJFSVERPLAATSING RINUS VAN DIJK

Met de heer Van Dijk zijn in de met hem gesloten koopovereenkomst afspraken gemaakt over de verplaatsing van zijn landbouwmechanisatiebedrijf naar de kavel Beusichemseweg 34b-c in 't Goy. De gemeente heeft daarbij een inspanningsverplichting op zich genomen om planologisch medewerking te verlenen aan de vestiging. De bedrijfsvestiging past niet binnen het geldende bestemmingsplan. Om een heldere en inzichtelijke procedure voor de bedrijfsverplaatsing te doorlopen heeft de gemeenteraad op 13 november 2012 besloten om voor dit dossier de coördinatieregeling toe te passen. Onderdeel van deze coördinatieregeling is dat de ontwerp-besluiten zes weken ter inzage zijn gelegd. Tijdens de ter inzage legging heeft de gemeente acht zienswijzen ontvangen tegen het plan. De zienswijzen zijn beantwoord en leiden tot enkele wijzigingen op het bestemmingsplan. Link naar het raadsvoorstel.

COLLEGEBRIEF KENNISNEMEN ONTWERP ACTIEPLAN GELUID HOUTEN 2013 - 2018

De Europese richtlijn omgevingslawaai verplicht de gemeente om iedere 5 jaar geluidsbelastingkaarten en een Actieplan geluid vast te stellen. Uit het actieplan blijkt dat ingrijpende maatregelen om de "geluidkwaliteit" te verbeteren niet nodig zijn. Bovendien ontbreekt het de gemeente aan financiële middelen om op grote schaal geluidmaatregelen ter treffen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van stil asfalt op de Rondweg. Wel stelt het college een aantal maatregelen voor die voor de komende periode lokaal een positief effect zullen hebben. Dit actieplan heeft uitsluitend betrekking op weg- en railverkeerslawaai. Het geluid afkomstig van andere bronnen zoals bedrijventerreinen, scheepvaart op het Amsterdam-Rijnkanaal en de windturbines valt buiten de scope van dit plan. Link naar de collegebrief.

EVALUATIE PROCEDURE AFGIFTE VERKLARING VAN GEEN BEDENKING OMGEVINGSVERGUNNINGEN  

Bij de inwerkingtreding van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (verder te noemen: WABO) is het college als bevoegd gezag aangewezen voor het verlenen van vergunningen. In het Besluit Omgevingsrecht is bepaald dat voor het verlenen van vergunningen, die in strijd zijn met het geldende bestemmings - of exploitatieplan de raad een verklaring van geen bedenking moet afgeven. In mei 2010 heeft de gemeenteraad voor bouwplannen met bouwkosten onder de € 500.000,- bepaald dat geen verklaring van geen bedenkingen (verder te noemen: VVGB) is vereist. Bij het besluit is afgesproken dit beleid in 2013 te evalueren. Deze evaluatie heeft plaatsgevonden. Als gevolg van deze evaluatie is er aanleiding om de procedure bij te stellen. Het voorliggende voorstel is hieruit voortgevloeid.  Link naar het raadsvoorstel.

ZORGEN VOOR DE JEUGD - REGIONAAL EN LOKAAL BELEIDSPLAN 

De Lekstroomgemeenten bereiden zich samen voor op de decentralisatie van de zorg voor jeugd. Gemeenten worden verantwoordelijk voor alle activiteiten in het kader van preventie, ondersteuning, begeleiding, hulpverlening en behandeling bij problemen rondom het opgroeien en opvoeden van jeugdigen van 0 tot 18 jaar. Dat is de strekking van de nieuwe Jeugdwet, die per 1 januari 2015 van kracht wordt.  

Een regionaal en lokaal spoor 
In overeenstemming met de gekozen werkwijze in Lekstroomverband wordt er vanuit 2 sporen gewerkt aan de beleidsvoorbereiding van de transitie Zorg voor Jeugd: een regionaal spoor en een lokaal spoor.

Het regionale plan schetst de kaders waarbinnen de Lekstroomgemeenten de transitie van de Zorg voor Jeugd willen vormgeven en focust op de thema’s voor regionale samenwerking. Het lokale plan zoomt in op de lokale opgaven voor de gemeente Houten. Op basis van zowel het regionale als het lokale plan wordt de raad gevraagd een richting te bepalen die in de eerste helft van 2014 verder wordt uitgewerkt. De voorstellen hebben betrekking op de volgende aspecten: de regionale samenwerking, de financiële beheersbaarheid, de invoeringsstrategie, de toegang, de arrangementen, opdrachtgeverschap en de relatie met overige transities.  

De richting die in dit raadsvoorstel wordt geschetst is afgestemd op wat nu bekend is over de vormgeving van de decentralisatie Begeleiding.  Link naar het raadsvoorstel.