Draaginsigne voor de Nobelprijs voor de Vrede voor Houtense veteranen

Gisteravond kregen veteranen uit Houten het draaginsigne voor de Nobelprijs voor de Vrede opgespeld door burgemeester de Jong. VVD raadslid Marcel Dagniaux was een van hen en doet verslag.

Woensdag 16 december heeft burgemeester de Jong bij 10 veteranen uit Houten, waaronder bij ondergetekende, het draaginsigne voor de Nobelprijs voor de Vrede opgespeld. Het betrof hier (ex) militairen die in het kader van UNIFIL of UNTSO uitgezonden zijn geweest naar het Midden-Oosten.

De Nobelprijs is al in 1988 toegekend aan een aantal missies maar de Nederlandse regering heeft er tot voor kort voor gekozen om hier geen aparte decoratie voor te verlenen omdat deelnemende militairen ook een herinneringsmedaille krijgen voor hun uitzending. De huidige VVD-minister van Defensie heeft aangegeven dat er hier geen sprake is van dubbel decoreren omdat het hier de Nobelprijs voor de vrede betreft.

Door de gemeente was een passende bijeenkomst verzorgd in het oude station waarbij, naast een presentatie van een voormalige commandant van een UNIFIL detachement,  de burgemeester in een mooie toespraak zijn waardering uitsprak voor het werk van veteranen in zijn algemeenheid en degenen die het draaginsigne kregen in het bijzonder. De burgemeester gaf aan vereerd te zijn dat hij deze insignes uit mocht reiken en riep de gedecoreerden op deze "met trots te dragen".