Een terugblik van een VVD commissielid

VVD Commissielid Jan Rinkel is sinds oktober 2014 in functie, ruim een jaar later blikt hij terug.

In oktober 2014 ben ik beëdigd als commissielid van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Houten. Door Eef Stiekema, fractievoorzitter van VVD-Houten, ben ik in de zomer van dat jaar onder het genot van een biertje op het Plein in het Oude Dorp gepolst of ik er voor zou voelen om commissielid te worden. Het werk van een commissielid was mij niet geheel onbekend; ik was tenslotte al een regelmatige bezoeker van de gemeenteraadsvergaderingen en Ronde Tafel Gesprekken (RTG) en had mij dus al een beeld kunnen vormen van de inzet die door de fractievertegenwoordigers werd geleverd.

Bij het bespreken van het eventuele commissiewerk werd mij duidelijk gemaakt dat aanwezigheid bij de fractievergaderingen op prijs werd gesteld en daarnaast uiteraard ook het bijwonen van de RTG’s die de portefeuille raken die je als commissielid, na goed overleg uiteraard, toegewezen krijgt. Voor de rest is het je eigen overweging om andere vergaderingen en bijeenkomsten bij te wonen.

Nu de jaarwisseling weer in zicht komt, kan ik terugblikken op een volledig jaar in de rol van commissielid en eens kijken of het werk van een commissielid in overeenstemming is met mijn verwachtingen daaromtrent. Het best meetbare is in dat geval mijn agenda. Met de outlook-agenda geopend en een turflijstje ernaast kom ik al snel tot een verbazingwekkende hoeveelheid activiteiten die met dit werk samenhangen; in 2015 ben ik  112 (!) keer komen opdraven voor verschillende bijeenkomsten. Het leeuwendeel daarvan komt voor rekening van het deelnemen aan de bijna wekelijkse  fractievergaderingen (35), het bijwonen van (12) en deelnemen (5) aan RTG’s en het bijwonen van de Raadsvergaderingen (13). Het bijwonen van de Raadsvergaderingen gaat overigens vergezeld van het bespreken van eventuele moties en amendementen gedurende de schorsingen; ook als commissielid lever je daar een bijdrage aan.

Voorts is de gemeente en het College ook voortvarend in het organiseren van themagerichte bijpraatavonden en informatiebijeenkomsten. Door mij zijn 20 van deze zinvolle en nuttige bijeenkomsten bijgewoond. Onderwerpen variëren van windmolenpark tot beheer openbare ruimte en van retailvisie tot woonvisie. Door de griffie worden ook werkbezoeken c.q. excursies georganiseerd om ter plekke geïnformeerd te worden over specifieke (lokale) onderwerpen door betrokken organisaties, wethouder of ambtenaren. Aan 3 daarvan heb ik deelgenomen. Ook bewonersbijeenkomsten (3) zijn zaken waar je als commissielid veel kan opsteken.

Uiteraard zijn er ook interne bijeenkomsten (12) zoals algemene ledenvergaderingen, recepties en informele momenten waar je elkaar treft en spreekt over actuele zaken en de al dan niet behaalde resultaten. Ten slotte heb ik ook landelijke en regionale bijeenkomsten (9) bijgewoond, o.a. Algemene Leden Vergaderingen en Vergadering van Afgevaardigden.

Al met al een behoorlijk groot aantal activiteiten dat je als commissielid bijwoont of waaraan je deelneemt. Opgeteld kom ik globaal op een tijdsbesteding van ongeveer 300 uren. In combinatie met een fulltime baan in de Den Haag vraagt het soms kunst- en vliegwerk om op tijd te kunnen aanschuiven bij een vergadering of bijeenkomst. De voorbereidingstijd is in deze optelling niet meegenomen; het reizen met de trein tussen Den Haag en Houten biedt gelegenheid om je in te lezen en voor te bereiden.

Sommigen zullen nu zeggen dat je daar waarschijnlijk ook goed voor betaald zal worden. Ik kan die mensen vertellen dat je als commissielid alleen, conform een landelijke regeling, een kleine vergoeding krijgt voor de deelname aan de RTG’s waar je als woordvoerder namens jouw fractie optreedt. Voor het geld moet je dit werk dus niet gaan doen. Je moet voldoening kunnen halen uit de inhoudelijke bijdragen die je kunt leveren aan die onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeente waarin je woont en eventueel ook werkt.

In de (lokale) politiek kun je een goede bijdrage leveren in een maatschappelijk relevante omgeving. Vanuit je eigen overtuiging kun je in de politiek ook de handen uit de mouwen steken en je verantwoordelijkheid nemen. Op die manier kun je met de raadsleden en overige commissieleden van de fractie zorgen voor de realiseren van datgene waar jouw partij voor staat. Dat is ook een “beloning” voor het verzette werk.

De geleverde inzet als commissielid van de VVD-fractie is de uitkomst van de door mijzelf oplegde discipline om zoveel als mogelijk deel te nemen aan de in dit artikel beschreven activiteiten; hoe meer informatie en kennis je vergaart, hoe groter de bijdrage aan de fractie en de te behalen resultaten. Bijkomend voordeel is dat je enorm veel leert over je eigen gemeente en omgeving en inzicht verkrijgt in de diverse onderwerpen die spelen. Dezelfde bevlogenheid zie ik ook terug bij de andere fractie- en commissieleden.

Met veel zin, inzet en vertrouwen ga ik ook het volgende jaar weer en hoop ook dan weer een bijdrage te kunnen leveren aan de liberale ontwikkelingen in Houten.