VVD Statement Water en rioleringsplan 2016-2019

In dit artikel kunt u het statement lezen dat VVD raadslid Marcel Dagniaux uitsprak bij de behandeling van het raadsvoorstel Water en Rioleringsplan 2016-2019

De ondergrondse infrastructuur en met name de riolering, de benaming impliceert dit al, is weinig zichtbaar tot het moment dat het verkeerd gaat bijv. als het riool het bij een grote regenbui niet meer aankan. Wij zijn van mening dat het voorliggende verbrede gemeentelijk rioleringsplan (WRP) voldoende vertrouwen geeft voor een goed onderhouden rioleringsstelsel de komende jaren. Daarnaast kijken wij met instemming naar voorstellen voor verduurzaming. Het zogenaamde “afkoppelen van verharding” waardoor er meer hemelwater in het gebied blijft en de onderhoudskosten dalen. Daarnaast het voorstel om te beginnen met de uitvoering van de proef met riothermie. Wij zien de businesscase hierover graag spoedig tegemoet.


De VVD is altijd pleitbezorger van het zo laag mogelijk houden van de (lokale) lasten. Door verschuiving van waterbeheertaken naar het WRP ontstaat een, zo heeft de wethouder aangegeven, structureel voordeel van € 200.000 per jaar. De afgelopen jaren hebben wij, op basis van een ander belangrijk beginsel nl. degelijk financieel beleid, er niet voor gekozen om geld terug te geven aan de burger. Nu nagenoeg alle lichten op groen staan voor een duurzaam economisch herstel vindt de VVD dat het tijd is voor een verlaging van de lokale lasten. Het college stelt voor om daar bij de perspectiefnota over te praten. Dat vinden wij prima maar wij willen nu het college opdracht geven om dat alvast te verwerken bij de opstelling van de perspectiefnota. Hiervoor dienen wij een amendement in.