VVD Statement bij Kredietaanvraag aankoop Lunet aan de Snel

Onderstaand statement is uitgesproken door VVD raadslid Ruud Vis in de raadsvergadering van 9 februari 2016 tijdens de behandeling van het raadsvoorstel Kredietaanvraag aankoop Lunet aan de Snel

"Voor ons ligt een voorstel vanuit het college om middels een kredietaanvraag, de gemeente Houten de eigenaar te laten worden van een gebied rond om fort Honswijk, het zogenaamde pakket Lunet aan de Snel. Dit pakket is nu in eigendom van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en deze wil dit verkopen. Het is diezelfde partij die ook het beheer heeft over fort Honswijk. Even voor de duidelijkheid, fort Honswijk zit niet in dit pakket dat nu hier voorligt. Hier heb ik gelijk een vraag over richting de wethouder want hoe ziet de wethouder de positie van het RVO als beheerder van fort Honswijk, in relatie tot de regierol die de gemeente Houten wil hebben op het totale gebied? Gaat het niet in bezit zijn van fort Honswijk nog een belemmering vormen?

De VVD Houten hecht er veel waarde aan, dat de bestemming en de invulling van dit gedeelte van het eiland van Schalkwijk, past bij de eerder geformuleerde uitgangspunten en bestaande randvoorwaarden zoals;

  • Vergroting van de toegankelijkheid en de leefbaarheid van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
  • Het behoud en de versterking van cultuurhistorische waarden.
  • Invulling geven aan de door de gemeente gewenste regierol.
  • Veilig stellen van verstrekte subsidie van 1,4 miljoen.

Ik ben van mening dat het goed is dat gemeente een regierol pakt om de cultuurhistorische waarden zoveel mogelijk  te bewaken. Ondanks het feit dat dit raadsvoorstel sec gaat over een kredietaanvraag en nog niet concreet gaat over de daadwerkelijke invulling van het gebied, wil ik toch iets zeggen over het vervolg. Ik zie het liefst dat er naast de regierol van de gemeente, genoeg ruimte is voor meerdere, liefst lokale, ondernemersinitiatieven, waarbij ik het belangrijk vind dat er bij de initiatiefnemers een goede balans is tussen economische haalbaarheid en het willen meewerken aan het vergroten van de leefbaarheid van dit unieke gebied. Ik zou de wethouder ook willen vragen om niet op één paard te wedden, maar om conform de uitnodigingsplanologie te zoeken naar het voor het Eiland van Schalkwijk het meest geschikte initiatief met een sluitende businesscase.

Ik heb begrepen dat de subsidie van 1,4 miljoen een verantwoording achteraf kent. Ik zou graag van de wethouder willen horen, wat het risico is op het eventueel moeten teruggeven van dat subsidiebedrag indien we niet binnen de gestelde projectperiode onze doelen realiseren?"