De week van VVD raadslid Marcel Dagniaux

Met enige regelmaat wil ik hier op de site enig inzicht geven in waar "die raadsleden nu mee bezig zijn" aan de hand van een korte toelichting op het programma van de afgelopen week.

In het weekend bereiden we meestal de komende week voor. Sinds een aantal weken heeft  de griffie het initiatief genomen om een attenderingsbericht te maken. Hierin worden een aantal relevante berichten, bijeenkomsten en achterliggende documentatie op een rij gezet. Daarnaast krijgen we elke weekend van de fractievoorzitter een (termijn) agenda ter voorbereiding op de fractievergadering op maandagavond.

Maandagavond in de fractie was er onder meer ruimte voor twee vrijwilligers van de jeugdbibliotheek Schalkwijk om hun zorgen met ons te delen over het voortbestaan van deze activiteit. Standaard kijken we ook altijd terug naar de afgelopen week en praten elkaar bij over diverse bijeenkomsten en evalueren ook de gang van zaken tijdens RTG's of de Raad.

De afgelopen jaren zijn steeds meer activiteiten van de gemeente op afstand gezet in zogenaamde gemeenschappelijke regelingen, bijv. Werk en Inkomen Lekstroom, de Veiligheidsregio Utrecht, de GGD regio Utrecht etc. Als Raad worstelen we met de vraag hoe hier mee om te gaan, we blijven immers wel eindverantwoordelijk als hoogste bestuursorgaan van de gemeente. Hiervoor was dinsdagavond een miniconferentie georganiseerd waaraan Eef, Ruud en ik namens de VVD hebben deelgenomen. Hier gingen we onder leiding van een ervaren organisatie-adviseur met elkaar in discussie over een aantaln aantal stellingen.

Op woensdagavond was de maandelijkse klankbordgroep sociaal domein, waar we aan de ene kant door ambtenaren en wethouders worden bijgepraat over ontwikkelingen en anderzijds onze ervaringen uit de praktijk worden opgehaald. Hier zijn we als VVD, in de persoon van Yvonne Geert en ondergetekende  ook altijd sterk vertegenwoordigd.

In het weekschema is de donderdag vaak gereserveerd voor bijv.  bijpraatsessies door het college. Dit keer stond de peilnota ruimtelijke ordening en economie vanuit U-10 verband (samenwerkingsverband van 10 Utrechtse gemeenten) op het programma. Hierbij zijn Jan en Robert aanwezig geweest om te bekijken welke inbreng we hier vanuit de VVD zouden moeten hebben.

Niet elke vrijdag is er een programma maar deze week was er op vrijdagmiddag een bijeenkomst georganiseerd door de VVD bestuurdersvereniging Utrecht samen met de VVD fractie in provinciale staten. Vanuit onze fractie werd deze bezocht door Eef en ondergetekende. Het onderwerp sloot goed aan bij het onderwerp van donderdag. De bijeenkomst werd ingeleid door Peter Savelberg met een inspirerend verhaal over de 'tristate city' waar Nederland, en in het bijzonder onze Utrechtse regio een belang deel van uitmaakt (zie afbeelding bij dit artikel). Ik raad iedereen zeker aan om hier kennis van te nemen.