"De komst van 200 statushouders, dat lost de gemeente Houten wel even op."

VVD raadslid Ruud Vis was woensdagavond te gast bij het programma 'Daar hou ik u aan' van HoutenFM. Er werd onder meer gesproken over de komst van meer statushouders.

Stelling: "De komst van 200 statushouders, dat lost de gemeente Houten wel even op."

Zomaar één van de stellingen die ik mocht beantwoorden met ja of nee in de uitzending bij HoutenFm. Ik was samen met ondernemer Fred Baak, die het tweede uur van de uitzending mijn gast was, bij het programma Daar hou ik u aan. De radio-uitzending is terug te luisteren via de website van HoutenFM. Hieronder volgt het verslag van deze radio-uitzending.

Na een korte introductie van mijzelf, stond het eerste uur in het teken van de Houtense politiek. Ik heb het gehad over de onderwerpen die centraal stonden bij de laatste raadsvergadering zoals de woonvisie, de bibliotheek en ook over de verblijfsverplaatsing van Dort. Dit laatste punt is doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering en niet in debat gekomen.

Met betrekking tot de woonvisie heb ik met name aangehaald dat ik vind dat we de kaders die we met elkaar hebben afgesproken moeten respecteren. Dit houdt wat mij betreft in dat we niet buiten de Rondweg van Houten gaan bouwen. Daarnaast heb ik uitleg gegeven over hoe het proces gaat omtrent bepaalde kwaliteitseisen van bijvoorbeeld de bewaking van het karakter van het Oude Dorp bij nieuwbouw en de druk op onze woningmarkt. Over de bibliotheek heb ik aangegeven dat we in een periode van bezuinigingen soms moeilijke keuzes moeten maken. Het plan dat er nu ligt is zelf opgesteld door de bibliotheek en daarmee blijft deze voorziening overeind.

Een ander onderwerp wat ter tafel kwam was het onlangs verschenen rapport over de brand op de Herenweg. In dat rapport zijn een aantal verbeterpunten opgenomen. De onderlinge maar ook de externe communicatie had bijvoorbeeld wel wat beter gekund. Ook sluiten de geldende procedures op de meldkamer niet altijd aan bij de praktijksituaties waarmee brandweermensen te maken hebben. Tevens was een belangrijke conclusie van het onderzoek dat op de locatie de bluswatervoorzieningen in voldoende mate op orde was.

Vast onderdeel van de uitzending is dat er een aantal stellingen worden geponeerd. Hierop mag je alleen met ja of nee antwoorden. Mijn 'nee' op de stelling dat de komst van 200 statushouders wel even wordt opgelost door de gemeente heb ik nader toegelicht. Het is wat mij betreft niet zo dat we die 200 statushouders wel even kunnen opvangen en een plek geven in onze samenleving. Daar komt veel bij kijken, zoals uiteraard het beschikbaar hebben van voldoende woonruimte, maar ook gezondheidszorg en scholing. Het is voor de integratie maar ook voor de statushouders zelf van belang dat ze zo snel mogelijk een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Daar zijn veel instanties bij betrokken en die moeten dat wel allemaal aankunnen.

Het tweede uur van de uitzending stond in het teken van mijn gast Fred Baak. Ondernemer en lid van het bestuur van de ondernemersvereniging Oude Dorp die zijn visie en uitleg gaf over het succes van het Oude Dorp en de veranderingen op retail gebied. Hij gaf aan dat hij merkt dat het online kopen langzaam aan het veranderen is en dat mensen toch weer meer behoefte krijgen aan persoonlijk contact. Vervolgens hebben we gesproken over de complementaire functies die de winkelcentra in Houten hebben en dat deze elkaar versterken elk met hun eigen identiteit en functie. Daarna spraken we over de unieke sfeer en uitstraling van het Oude Dorp en hoe de samenwerking verloopt tussen ondernemers en de gemeente Houten. Dat deze samenwerking er is blijkt wel uit de retailvisie dat met veel inbreng van de ondernemers tot stand is gekomen.

Al met al vond ik het een geslaagde uitzending en wil HoutenFM en in het bijzonder mijn meegenomen gast Fred Baak bedanken voor hun enthousiasme en inzet.