VVD Statement Zienswijze Kaderbrief WIL 2017 en winstwaarschuwing

Onderstaandl kunt u het statement lezen dat VVD raadslid Marcel Dagniaux uitsprak in de gemeenteraad van 5 april bij de behandeling van het raadsvoorstel Zienswijze kaperbrief WIL 2017 en winstwaarschuwing.

"Ik begin met een paar kritische opmerkingen t.a.v. het proces. Het is helaas niet de eerste keer dat ik een opmerking moet maken ten aanzien van de timing. Wij bespreken de zienswijze nu in de Raad, terwijl in de aanbiedingsbrief werd gevraagd om een reactie uiterlijk 28 februari. Bovendien wordt deze maand volgens mij de opstelling van de begroting van de WIL (Werk en Inkomen Lekstroom) al afgerond.

Ook vraag ik me af waarom de zogenaamde “winstwaarschuwing” van de WIL uit december niet meteen is doorgeleid naar de raad?

Daarnaast hebben wij pas vrij laat kennis kunnen nemen van het advies van de Cliëntenraad. Er is sprake van een aanzienlijk verschil voor de cijfers van 2017 ten opzichte van de prognose. Het is logisch dat niet alle ontwikkelingen voorzien kunnen worden maar een verschil van €1.413.000 (zie overzicht hieronder) is toch wel erg fors. Graag nog een korte toelichting hierop, met name ook op de stijging van de uitvoeringskosten. Ook zou ik in het vervolg graag zien dat per gemeente de totale financiële impact wordt getotaliseerd. Nu moeten wij de diverse categorieën bij elkaar optellen voor een totaalbeeld.

i    Inkomen: verschil    €     786.000

ii   Werk                          €       18.000

iii  Inkomensonderst.   €     180.000

iiii Uitvoeringskosten   €     429.000

Totaal                              € 1.413.000

Over de Prestatie-indicatoren wordt in de concept zienswijze gesteld:“Wij vragen uw aandacht voor de door u benoemde kern prestatie indicatoren (KPI’s, p. 11). De KPI’s die u in uw kaderbrief heeft opgenomen sluiten niet altijd naadloos aan bij de onderwerpen die voor ons van belang zijn.Wat wordt er nu precies van de WIL gevraagd? In de concept zienswijze staat dat de WIL gevraagd wordt “om deze aan te passen”. Ook dit is erg vaag.

Ik zou graag hier een concretere aanwijzing zien voor de WIL.

In de Kadernota is sprake van meer ruimte voor lokale invulling, inclusief budget. In de zienswijze wordt gevraagd om meer “lokale accenten”. Hoe zou de wethouder dit ingevuld willen zien, naast de € 300.000 voor lokale experimenten? En kijkt hij hier als voorzitter van het Dagelijks Bestuur ook zo tegen aan?