VVD Statement bij Herontwikkeling De Slinger West

Onderstaand kunt het statement lezen zoals dat werd uitgesproken door VVD raadslid Ruud Vis tijdens de raadsvergadering van 5 april bij de behandeling van het raadsvoorstel Herontwikkeling De Slinger West.

"Het ontwikkelen van het Slinger gebied staat al geruime tijd op de agenda. Ik ben dan ook tevreden met het feit dat er nu een concreet plan op tafel ligt, waarmee we dit gebied eindelijk gaan invullen. Door het gelopen participatie traject, lijkt er voldoende draagvlak voor dit project en zo is de inschatting dat er weinig bezwaren zullen zijn vanuit de directe omgeving. Ik kom hier zo nog even wat uitgebreider op terug.Met betrekking tot deze ontwikkeling zijn voor mij een aantal dingen belangrijk;

1: Financiën

Op het slinger gebied zit een financiële taakstelling van €1,5 mln. Tijdens de RTG heeft de wethouder aangegeven dat de plankosten afgedekt worden, maar kan de wethouder nog even aangeven hoe het staat met de taakstelling? Graag een antwoord van de wethouder hierop.

2: Parkeren

Het is goed te zien dat er voldoende parkeerplekken zijn ingericht op het eigen terrein wat de parkeerdruk binnen de Openbare Ruimte ontlast.

3: Beeldkwaliteit

Ik ben gematigd positief met het op het laatst toegevoegde oordeel dat het voorliggende plan op hoofdlijnen past bij het beeldkwaliteitsplan centrum. Ik heb toch graag dat een dergelijke toetsing explicieter wordt gemaakt dan nu het geval is. Ik heb veel vertrouwen in verschillende partijen maar ik ga er niet blind van uit dat een dergelijke toetsing volledig wordt gedaan door de ontwikkelaar. Dit moet in de toekomst anders beter.

4: Veiligheid en overlast

Ik wil de wethouder vragen om er extra op toe te zien dat het toekomstige bouwverkeer voor geen onveilige situaties gaat zorgen in dit drukke gebied. Mochten hier extra maatregelen voor nodig zijn, wil ik aan de wethouder vragen deze te treffen in samenspraak met en op kosten van de ontwikkelaar. In het verlengde hiervan wil ik vragen wat de verwachte periode van bouwoverlast gaat zijn voor het realiseren van dit gebied voor de bewoners van het Haltnahuis en de leerlingen van de Heemlanden?

5. Participatie

Het participatie proces is zeer ver doorgevoerd waardoor er nu geen bezwaren meer schijnen te zijn vanuit de omwonenden. Dat is goed voor de voortgang van de ontwikkeling van het gebied. Maar, daarbij heeft dit proces er wel voor gezorgd dat van de oorspronkelijke doelstelling om op deze locatie woningen te bouwen die ook geschikt zijn voor senioren, is komen te vervallen. Uit het oogpunt van het beleid voor de bouw van senioren woningen als cluster rond zorgcentra valt deze gang van zaken te betreuren. Mijn opvatting is dat als we op deze manier al onze overige inbreidingslocaties gaan invullen, de kans erg klein is dat we op die locaties seniorenwoningen of starterswoningen gerealiseerd gaan zien vanwege de stem van omwonenden. Vraag aan de wethouder / college is hoe deze denkt uitvoering te kunnen geven aan de woonopgave voor bijvoorbeeld senioren en starters zoals geformuleerd in de woonvisie, als de mening en de uiteindelijke keuze van omwonenden zo doorslaggevend is? Graag een antwoord."