VNG congres leuk en leerzaam

Namens de VVD-fractie Houten heb ik op 7 en 8 juni deelgenomen aan het VNG congres 2016 in Haarlemmermeer. De ontvangst was in de imposante hangar van Martinair op Schiphol-Oost. Er was ook wel wat ruimte nodig want er waren ruim 2600 raadsleden, burgemeesters, wethouders, griffiers en gemeentesecretarissen aanwezig.

Na de opening door de burgemeester van Haarlemmermeer volgden diverse interessante sprekers waaronder Marjan Minnesma (Urgenda) met een gloedvolle oproep tot de gemeenten, en in het bijzonder de burgemeesters (een verwijzing naar Benjamin Barber, een van de sprekers van het vorige congres, over zijn boek "if mayors ruled the world")

Ook onze partijgenoot Neelie Kroes, in haar rol als scheidend ambassadeur voor start ups, had een prominente rol. Zij had twee succesvolle jonge ondernemers meegenomen die beiden een innovatieve start up hebben opgezet.

Tussen de sprekers door was er gelegenheid om de beursvloer te bezoeken waar talloze bedrijven en organisaties met relaties met gemeenten zich presenteerden.

De middag stond in het teken van een deelcongres of een excursie. Ik had gekozen voor de Stelling van Amsterdam, de evenknie van "onze" Nieuwe Hollandse Waterlinie. We hebben het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum bezocht en een experimentele boerderij op hetzelfde terrein waar de boer zich heeft gespecialiseerd in kuddegedrag bij schapen (en mensen).

's Avonds liet de gemeente Haarlemmermeer zich van haar beste kant zien met een ontvangst in het centrum van Hoofddorp. Hier konden alle congresgangers netwerken onder het genot van een hapje en een drankje, gevolgd door een avond met verschillende muziekstijlen.

De 2e congresdag begon met het aanbieden van een tweetal rapporten. Het eerste rapport van de "Commissie Toekomstgericht lokale bestuur": op weg naar een meervoudige democratie werd aangeboden door voorzitter Wim van den Donk (commissaris van de Koning in Noord-Brabant). Vervolgens was het de beurt van Kajsa Ollengren (wethouder van Amsterdam) als voorzitter van de Denktank VNG over de positie en toekomst van de gemeenteraad. Ook Ronald Plassterk (minister van BZK) gaf aan dat de rol en positie van de gemeenteraad aandacht behoeven om te zorgen dat de raadsleden opgewassen zijn/blijven tegen de toegenomen taken en verantwoordelijkheden.

Vervolgens de Algemene Ledenvergadering waar de leden van de VNG onder meer besluiten hebben genomen over het standpunt van de VNG m.b.t. een aantal thema's (bijv. de legalisatie van de wietteelt).