Terugblik VVD fractie Eerste helft 2016

Zo ga je met sneltreinvaart door raadsvoorstellen, rapporten en inspraak noties, zo valt het politieke werk weer helemaal in een keer stil. Hollen of stilstaan; we hebben de eerste helft van het jaar weer vooral hard gerend om onze standpunten te bepalen, verhelderen en te verzilveren. Traditioneel een mooi moment om even terug te kijken.

Wat hebben we dit jaar inmiddels bereikt? Een greep uit de resultaten:

Bij de behandeling van de woonvisie hebben we aandacht gevraagd voor verschillende doelgroepen (oudere, jongeren, starters), maar ook voor scheefwonen. Er is te weinig doorstroming op de huizenmarkt waardoor het voor starters extra moeilijk is om een betaalbare woning te vinden. Mede daarom hebben we ook gevraagd om ervoor te zorgen dat statushouders de Houtense inwoners niet verdringen. Als je al 8 of 11 jaar op de wachtlijst staat is het moeilijk te verkroppen wanneer er iemand voorgaat, zelfs als je weet dat deze oorlog en andere bedreigingen zijn ontvlucht. Mede daarom zijn wij voorstander van de ombouw van het kantorenpand aan de Molen 43: de helft van de nieuwe appartementen is voor Houtense inwoners, de andere helft voor statushouders.

Er zijn een aantal bestemmingsplannen besproken in de raad: van Dort en de Slinger West. In het eerste geval is het de VVD fractie tot grote teleurstelling niet gelukt het voorstel door de raad te krijgen, er waren teveel andere partijen niet zeker van een goede afloop bij een zekere gang naar de Raad van State door de buurman. Bij de Slinger West is een mooi participatietraject geweest waardoor het raadsvoorstel eenvoudig werd aangenomen. De VVD fractie sprak wel haar zorgen uit: er is goed geluisterd naar de directe omgeving, maar hierdoor is mogelijk het grotere Houtense belang niet gediend. Een waarschuwing voor komende bestemmingsplannen.  

Mede door aandacht van de fractie en wethouder bij de provincie heeft Provinciale Staten toegestaan dat er buiten de rode contouren gebouwd mag gaan worden in ’t Goy. Een geweldig resultaat die de leefbaarheid in het dorp zeer ten goede zal komen.

We hebben het college gehouden aan het niet meer dan het toegewezen aantal statushouders opnemen, zodat we degene die geholpen moeten worden ook echt goed kunnen helpen. Daarbij hebben we benadrukt dat het niet alleen gaat om helpen aan huisvesting, maar ook aandacht gevraagd voor goed onderwijs, zorg, veiligheid en integratie van de statushouders. Ook voor het eventueel vestigen van een noodopvang (in het Wegener gebouw) hebben we een gelijksoortig geluid laten horen: alleen als aan alle voorwaarden voldaan (maximaal 200 voor een duur van 2 jaar met voldoende oog voor veiligheid, zorg, onderwijs en integratie) kan worden is dit voor ons een optie. Aangezien het COA minimaal 300 personen wilde plaatsen is dit niet doorgegaan.

Er is continu aandacht in het sociale domein geweest voor het juist uitvoeren van de taken in dit domein. Als VVD fractie hebben we er daarnaast steeds op gehamerd dat betaald werk boven onbetaald werk gaat en geijverd voor doelmatig gebruiken van de beschikbare gelden.

De criminaliteit is weer gedaald, wij hebben regelmatig aandacht gevraagd voor een veiliger Houten. Na plaatsing van cameratoezicht is er op de carpoolplaats niet meer in een auto ingebroken. De mensen die ons wilden doen geloven dat dit niet zou helpen horen we nu niet meer. Een voorstel van de VVD fractie om te komen tot een keurmerk brandveiligheid heeft het gehaald en is zelfs al in de perspectiefnota 2017 verwerkt

We hebben weer enorm veel gesprekken, bezoeken,klankborden, werkgroepen, mails en telefoontjes gehad. We zijn ruim vertegenwoordigd geweest bij de klankbordgroep sociaal domein, de klankbordgroep Ruimte, de U10 bijeenkomsten, de Audit- en Rekeningcommissie, de VVD bestuurdersvereniging, de landelijke Algemene Leden Vergadering van de VVD, de bijeenkomsten van de Statenfractie, bij Omroep Houten, het VNG congres, en ga zo maar door.

We hebben schriftelijke vragen gesteld over het aantal leegstaande kantoren in Houten en de stoplichten langs de Rondweg.

Nu dus een welverdiende vakantie zodat we weer energie kunnen opdoen voor de tweede helft van het jaar. een tweede helft van het jaar welke waarschijnlijk niet minder interessant zal zijn. In ieder geval staan er nog boeiende onderwerpen op de termijnagenda (samenwerking / ambtelijke fusie met Wijk bij Duurstede, Burgerinitiatief Basisinkomen, meerdere bestemmingsplannen, de begroting 2017 met hopelijk nog een creatieve oplossing  om de lokale lasten te verlagen, etc.).

Overigens blijven wij uiteraard gewoon doorgaan met ons werk; alleen dan zonder de fractie-, commissie- en raadsvergaderingen, bijpraatavonden, werkbijeenkomsten en dergelijke. Ook in de vakantie werken wij graag door aan een liberaler Houten! Heeft u een idee, vragen of wilt u gewoon met ons van gedachten wisselen; aarzelt u niet en laat het weten via fractie@vvd-houten.nl

Tot slot wensen fractie en bestuur van VVD Houten u allen een geweldige zomervakantie!