VVD Statement Begroting 2017

Ontderstaand kunt u het statement lezen zoals dat in de gemeenteraad van 8 november is uitgesproken door VVD Raadslid Marcel Dagniaux.

Ten opzichte van 1 jaar geleden, toen we de begroting van 2016 bespraken, zijn we in een andere fase beland.

De goede invoering van de decentralisaties in Houten, waar ik vorig jaar namens mijn fractie al complimenten voor heb gemaakt, wordt gaandeweg omgezet naar de transformatie waarbij begrippen als demedicalisatieafschaling en zelfredzaamheid prominenter worden. Deze ontwikkeling ondersteunt de VVD van harte.

In de begroting die nu voorligt zien wij de eerste resultaten van de raadsbreed bepleite kwaliteitsverbetering. Door de concerncontroller is in de audit- en rekeningcommissie toegezegd dat deze verbeteringen zoveel mogelijk al in de rekening van 2016 worden meegenomen. Wij zien dit met vertrouwen tegemoet.

In de rondetafelgesprekken heb ik gevraagd om een jaarlijkse meting in het kader van de monitor sociale kracht. De burgemeester, als portefeuillehouder informatie, heeft aangegeven dat hier hard aan wordt gewerkt. Ook deze verbetering, waarmee de informatiewaarde van begroting en jaarrekening, wordt vergroot juicht mijn fractie toe.

Op economisch gebied staan de lichten inmiddels op groen. Toenemende economische groei is nu echt zichtbaar na een lange periode die vooral in het teken stond van ombuigingen en taakstellingen. Mijn fractie heeft haar verantwoordelijkheid genomen door toe te zien op een financieel degelijk beleid. In de voorliggende meerjarenbegroting is de exploitatie voor 2017 nog sluitend gemaakt met een begrote onttrekking van € 1,4 miljoen uit de “bestemmingsreserve economische crisis”, de jaren daarna is dat niet meer het geval. Nu moet wel gezegd worden dat de afgelopen jaren het daadwerkelijke resultaat altijd fors hoger is dan het begrote resultaat. De 2e bestuursrapportage vorig jaar liet een voordeel zien van € 689.000 t.o.v. de 1e bestuursrapportageOok dit jaar laat de 2e bestuursrapportage een resultaat zien dat aanzienlijk beter is dan begroot, waarbij in plaats van de begrote onttrekking uit genoemde reserve van € 1,45 miljoenslechts de helft noodzakelijk lijkt

Volgend jaar is er zelfs ruimte voor nieuw beleid dat bij de perspectiefnota is vastgesteld. Teleurstellend voor de VVD is dat in de begroting een stijging van de afvalstoffenheffing is opgenomen van 7%. Deze stijging doet de verlaging van de rioolheffing, onder meer ook bepleit door mijn fractie, geheel teniet.  

De VVD is een vurig voorstander van zo laag mogelijke lokale lasten. Wij zien daar nu, gegeven het voorgaande, reeële mogelijkheden voor. 

In de bijlage bij de 2e bestuursrapportage stond zeer stellig dat het positieve resultaat over 2016 wordt verrekend met de onttrekking uit de bestemmingsreserve economische crisis. In afgelopen rondetafelgesprekken heb ik van de wethouder de toezegging gekregen dat dit géén automatisme is en dat hij kijkt naar alternatieven. Graag wil ik het college vragen om nadrukkelijk ook te kijken naar mogelijkheden voor een liefst structurele en substantiële daling van de lokale lasten op termijn. Hiertoe stellen we een motie voor die deze mogelijkheid onderzoekt.

Houten heeft de afgelopen jaren een wel erg ruime vetlaag heeft gekregen in de vorm van een aantal reserves:

  • Bestemmingsreserve economische crisis: hier wordt voor 2017 een onttrekking begroot van € 1,4 miljoen. Aangenomen dat deze onttrekking volledig benodigd is, wat niet zeer waarschijnlijk lijkt, resteert daar eind 2017 € 134.000;
  • Algemene beklemde reserve: hier is vorig jaar o.m. € 400.000 aan onttrokken voor versteviging van de bedrijfsvoering en € 7,5 miljoen ter versterking van het weerstandsvermogen van de grondexploitaties. Van dit laatste bedrag is nog € 5,9 miljoen beschikbaar. Gezien de aantrekkende economie en daarmee ook betere tijden voor de grondexploitatie is niet te verwachten dat dit ingezet moet worden. Bovendien is de algemene beklemde reserve, na aftrek van die onttrekkingen, nu € 26,5 miljoen waar de raad een ondergrens heeft vastgesteld van 20% van de begrotingstotaal, voor 2017 dus € 20,5 miljoen. Dit is dus een surplus van € 6 miljoen náást de niet benutte onttrekking van € 5,9 miljoen.

De VVD kijkt uit naar 2017 en verder waarin we de vruchten kunnen gaan plukken van het beleid van de afgelopen jaren.