Rondvragen over de vogelgriep veroorzaakt door het hoog pathogene virus H5N8

Tijdens de rondetafelgesprekken kunnen politieke partijen een rondvraag stellen. De VVD fractie stelt vanavond vragen over de uitbraak van vogelgriep en de mogelijke gevolgen in Houten.

Vanwege de aanwezigheid van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5N8 in pluimvee in Duitsland en Oostenrijk en in trekvogels, zoals kuifeenden en futen, op diverse locaties in Nederland, heeft de staatssecretaris van Economische Zaken op 9 november 2016 maatregelen afgekondigd. 

Dit betreft  een ophokplicht en afschermplicht voor pluimveebedrijven. Op 14 november zijn deze maatregelen uitgebreid. Pluimveestallen mogen niet bezocht worden door buitenstaanders en onder andere  kinderboerderijen moeten er zorg voor dragen dat bezoekers niet in aanraking komen met vogels.

De VVD heeft de volgende vragen:

  1. Is de wethouder op hoogte van de risico’s en de gevolgen die een uitbraak van vogelgriep heeft voor de pluimveehouderij in Houten?
  2. Is de wethouder op de hoogte dat het hoog pathogene vogelgriepvirus H5N8 recent is vast gesteld bij wilde trekvogels in Nederland?
  3. Is het bekend of de vogelsoorten, waarbij het H5N8 virus is aangetroffen, ook op het grondgebied van Houten foerageren tijdens de trekperiode?
  4. Is de wethouder het met de VVD eens dat er speciale inspecties uitgevoerd dienen te worden op de aanwezigheid van dode vogels in de gebieden waar trekvogels foerageren?
  5. Is de wethouder bekend met de maatregelen die er genomen dienen te worden als er dode (en besmette) wilde vogels gevonden worden?
  6. Welke maatregelen worden er genomen door de ‘Buitenwereld’ als beheerder van de Houtense kinderboerderij om te voldoen aan de door de staatssecretaris vereiste maatregelen afgekondigd op 14 november 2016.
  7. Is de wethouder bereid de Raad direct te informeren als er zich omstandigheden voordoen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van het vogelgriepvirus op Houtens grondgebied?