Rondetafelgesprek over verplaatsing Rinus van Dijk

Normaal worden de rondetafelsprekken op dinsdagavond gehouden. In verband met het VNG congres van dinsdag en woensdag wordt hier nu een uitzondering voor gemaakt. Morgenavond wordt er gesproken over de verplaatsing van het landbouwmechanisatiebedrijf van Rinus van Dijk naar de Beusichemseweg 34 b/c.

Op 21 januari 2014 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Beusichemseweg 34 b/c’ vastgesteld en gelijktijdig is de omgevingsvergunning verleend voor de vestiging van het landbouwmechanisatiebedrijf Rinus van Dijk op genoemd adres. In de daarop volgende beroepstermijn is door zeven belanghebbenden beroep ingediend bij de Raad van State (RvS). Op 12 februari 2015 heeft de zitting plaatsgevonden bij de RvS, waarna op 1 april 2015 een tussenuitspraak volgde. Deze tussenuitspraak betreft een zogenaamde “bestuurlijke lus”: dit betekent dat de gemeente de kans krijgt om gebreken te herstellen. Dit moet binnen 12 weken na de uitspraak van 1 april 2015.  

In de tussenuitspraak van de RvS zijn alle beroepsgronden behandeld. Samengevat komt het erop neer dat alle beroepsgronden ongegrond zijn verklaard, op de onderbouwing van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat in verband met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (spuitzones) na. Doordat er fruitboomgaarden om het perceel liggen is het nodig om dit aanvaardbare woon- en leefklimaat te garanderen, in de foto gaat het om percelen B,C en D. Perceel A is bestemd voor akkerbouw.

De RvS draagt de gemeenteraad op om binnen 12 weken na verzending van de uitspraak, het besluit ten aanzien van de genoemde gebreken alsnog toereikend te motiveren, dan wel het besluit te wijzigen of in te trekken. De gebreken ten aanzien van het besluit komen op twee punten neer:

  1. De onderbouwing in het vastgestelde bestemmingsplan dat ter hoogte van de bedrijfswoning een aanvaardbaar woon- en leefklimaat is gegarandeerd is gebaseerd op een algemeen onderzoek over driftblootstellingen van de universiteit van Wageningen. De RvS stelt dat onvoldoende is onderbouwd dat voorzien wordt in een aanvaardbaar woon –en leefklimaat ten opzichte van de oostelijk gelegen percelen, omdat het onderzoek niet locatiespecifiek is
  2. Niet alleen de bedrijfswoning en de bijbehorende tuin moeten als gevoelige functie worden gezien; alle functies waar mensen langdurig verblijven en daarmee een grotere kans lopen op blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen zijn aan te duiden als een gevoelige functie. Daarom zijn ook bedrijfsgebouwen (waaronder detailhandel) een gevoelige functie. Daarnaast geeft de RvS aan dat het uitgangspunt dat blootstelling in de bedrijfshallen aan de zijde van de agrarische percelen onwaarschijnlijk is vanwege dichte gevels, niet is vastgelegd in de planregels van het bestemmingsplan.

Het doel van dit voorstel is het bestemmingsplan, waarbij de genoemde gebreken worden hersteld, te wijzigen en daarmee de verplaatsing van het landbouwmechanisatiebedrijf mogelijk te maken. 

Voor de VVD zal fractievoorzitter Eef Stiekema het onderwerp behandelen in het rondetafelgesprek en gemeenteraadsvergadering. De stukken kunt u op de gemeentelijke website vinden via deze link.