Waar gaan de Rondetafelgesprekken van 6 december over?

Dinsdag 6 december zijn er weer een Rondetafelgesprekken gepland. In dit artikel kunt u lezen waar deze over gaan en welke VVD fractieleden deelnemen aan het gesprek.

Actualisatie dierenwelzijnsnota

De gemeente heeft de afgelopen jaren veel gedaan op het gebied van dierenwelzijn. Desondanks blijft het een onderwerp dat de aandacht nodig heeft. Mede daarom is acht jaar na de eerste dierenwelzijnsnota het beleid nu geactualiseerd. 

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD commissielid Robert Paling. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Verzoek om Verklaring Van Geen Bedenkingen herontwikkeling Kon. Wilhelminaweg 5

Op 14 juni 2016 heeft het college ingestemd met het principeverzoek tot herontwikkeling van het perceel Koningin Wilhelminaweg 5 te Houten. De huidige bebouwing wordt gesloopt en er zullen twee nieuwe woningen worden gerealiseerd.

Eén van de woningen, bestemd voor de predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente te Houten, zal worden voorzien van een vergaderruimte. Het plan is in strijd met de vigerende beheersverordening Houten Noord en Zuid, waardoor alleen een vergunning kan worden verleend via de uitgebreide voorbereidingsprocedure. Onderdeel van deze procedure is het afgeven van een Verklaring Van Geen Bedenkingen  door de gemeenteraad.

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD commissielid Robert Paling. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Kantorenstrategie gemeente Houten

De kantoorsituatie in Houten is veranderd. Er is de afgelopen jaren weinig belangstelling voor nieuwbouw van kantoren geweest. De plancapaciteit is nog fors in Houten. Daarnaast is leegstand van bestaand kantoorareaal een serieus probleem en de verwachting is dat hier niet vanzelf verandering in komt. De kans dat daarmee gebieden in verval raken is aanwezig en dus zal de gemeente in actie moeten komen. Om gericht in te grijpen is een kantorenstrategie nodig. Met de voorliggende strategie worden belangrijke keuzes gemaakt voor (her)ontwikkeling van kantoorgebieden.

Zo kiest het college voor een duidelijke lijn waarin de Molenzoom als belangrijkste kantoorlocatie wordt behouden. Er wordt gekozen voor compacte deelgebieden op de Molenzoom. Daarbij is de visie op de Molenzoom, uitgewerkt in kansenkaarten, de leidraad voor verdere ontwikkelingen. Om de kantoorfunctie die we willen behouden te versterken, zal actief naar initiatieven hiertoe worden gezocht. Alle andere bestaande kantoorlocaties zijn transformeerbaar naar een andere functie. Hierbij wordt gekozen voor een organisch ontwikkelingsbenadering. Het is aan initiatiefnemers om met plannen te komen. Daarnaast zullen er vanuit de gemeente ook acties worden ondernomen om het kantoorklimaat in Houten te verbeteren. Daartoe zullen marktpartijen actief worden benaderd. Wat betreft de plancapaciteit op ontwikkellocaties, kiest de gemeente voor verregaande reductie van kantoormeters. Op deze locaties komt daarmee ruimte voor andere functies, zoals wonen. Voor het realiseren van plannen geldt dat altijd nog een planologische procedure doorlopen moet worden om de ontwikkeling mogelijk te maken.

De gemeente kiest voor het actief inzetten op accountmanagement via de kantorenloods. Marktpartijen worden actief benaderd om langdurige leegstand te verminderen, feitelijke ontwikkelingen te monitoren, een gebiedsgerichte aanpak na te streven en een terreinorganisatie te vormen. Tot slot wordt in regionaal verband samengewerkt aan de aanpak van de leegstand in de Utrechtse regio. Daarbij wordt ook bekeken of er mogelijkheden zijn tot een stimulerende aanpak van oude incourante kantoorgebouwen middels sloop-nieuwbouw

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD fractievoorzitter Eef Stiekema. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Belastingverordeningen 2017

Belastingsamenwerkingsverband Gemeenten en Hoogheemraadschap Utrecht (BghU) is sinds 1 januari 2015 belast met het heffen en invorderen van respectievelijk: Rioolheffing, afvalstoffenheffing en reinigingsrechten, hondenbelasting onroerend zaakbelasting en toeristenbelasting. De gemeente Houten is belast met het heffen en invorderen van respectievelijk leges en lijkbezorgingsrechten.

De BghU heeft in de eerste helft van 2016 de verordeningen van alle deelnemende partijen met elkaar vergeleken en heeft daarbij een aantal harmonisatievoorstellen gedaan aan de verschillende deelnemers. In dit voorstel zijn op één na alle voorstellen tot harmonisatie (waar van toepassing) overgenomen in de verordeningen van de gemeente Houten. Daarbij zijn ook de Legesverordening en de Verordening lijkbezorgingsrechten meegenomen.

De belastingtarieven die zijn opgenomen in de diverse belastingverordeningen en tarieventabellen worden ieder jaar gewijzigd. Wijziging van de tarieven is noodzakelijk om aansluiting te houden bij de in de begroting geraamde belastingopbrengsten. Ook aanpassingen in wet- en regelgeving zijn reden om de belastingverordeningen aan te passen. Wanneer sprake is van dergelijke wijzigingen is daar rekening mee gehouden. De verordeningen zijn daardoor actueel en juridisch bindend. 

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD raadslid Marcel Dagniaux. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.