VVD Statement Omgevingsvisie Kromme Rijngebied

In dit artikel kunt u het statement lezen dat VVD Raadslid Ruud Vis uitsprak bij de behandeling van het raadsvoorstel over de Omgevingsvisie Kromme Rijngebied in de raadsvergadering van 21 maart.

Voorzitter,

De fractie van VVD Houten is zeer te spreken over de voorliggende omgevingsvisie en het gezamenlijke proces van totstandkoming in samenwerking met de gemeente Bunnik en Wijk bij Duurstede. Complimenten daarvoor. Elke Raad heeft binnen de totstandkoming van het document zijn eigen rol gepakt en dat respecteer ik. Wat er nu ligt is wat mij betreft een goed breed gedragen liberale visie waar we mee vooruit kunnen.

Inhoudelijk vind ik het belangrijk dat we ruimte bieden aan initiatieven en niet denken in belemmeringen. Ik ben dan ook van mening dat innovatie en creatie tot wasdom komt door initiatiefnemers niet op voorhand uit te sluiten, maar door deze uit te dagen. Laten we de kansen van het Kromme Rijngebied erkennen, benutten en gezamenlijk op zoek gaan naar de mogelijkheden om dit unieke gebied verder te ontwikkelen. 

Voorzitter, ik wil met name nog even aandacht vragen voor het speerpunt recreatie en toerisme. In de omgevingsvisie zijn de volgende zorgpunten en ambities geformuleerd:

  • de diversiteit van de sector maakt het erg lastig om een concept te bedenken waar iedereen iets in kan vinden;
  • het afbreukrisico maakt het moeilijk om een recreatief initiatief van de grond te krijgen, want het is duur, kent veel voorwaarden en de procedures zijn lang;
  • dat we desondanks bovengenoemde het toerisme en recreatie als de grootste kans voor nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied in onze gemeenten zien;
  • toerisme en recreatie als één van de vier speerpunten is geformuleerd.

Ik wil bij de wethouder toetsen of het zinvol en kansrijk is om samen met deze sector een verkenning aan te gaan naar de wenselijke gebieds- en randvoorwaarden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de meest optimale infrastructuur of het kunnen versnellen van de procedures. Dit met als doel om in gezamenlijkheid een zo gunstig mogelijke omgeving te creëren waardoor initiatiefnemers maximaal worden verleid om dit speerpunt tot een succes te maken. Graag een reactie van de wethouder hierop.