VVD Statement bij Rekenkameronderzoek naar Toekomst van Duurzaam Houten

In dit artikel kunt u het statement lezen dat VVD fractievoorzitter Eef Stiekema uitsprak in de raadsvergadering van 11 april bij het onderwerp 'Rekenkameronderzoek naar de toekomst van Duurzaam Houten'

De VVD fractie kan zich goed vinden in de conclusies van het rapport en de aanbevelingen van de rekenkamercommissie (RKC). 

Dat het geheel enigszins mosterd na de maaltijd is vanwege het feit dat het college al veel van de aanbevelingen doorgevoerd had in het Programma Duurzaam 2016-2018 dat geen onderdeel uitmaakte van het onderzoek van de RKC geeft een wat dubbel gevoel. Enerzijds een goed gevoel omdat het college zelf ook al begreep dat er bijgestuurd moest worden, anderzijds is het zonde dat het Programma Duurzaam 2016-2018 nog niet meegenomen kon worden. De RKC onderzoekt namelijk het gevoerde beleid en het is nog te vroeg voor resultaten. 

Van acht van de conclusies uit het rapport wijzen er drie op vaagheid, onvoldoende samenhang, het ontbreken van concreet zicht op resultaten en de moeilijk in te vullen controlerende rol van de raad. Zowel vanuit het bestuurlijk wederhoor (die wat mild -wat magertjes?- genoemd werd door de RKC)  als vanuit het Raadsvoorstel blijkt onvoldoende hoe het college gaat zorg dragen dat daarin verbeteringen worden doorgevoerd. Welke maatregelen neemt u om deze conclusies tegemoet te treden zodat de Raad zijn controlerende rol beter kan uitvoeren? Hoe gaat u er daarnaast voor zorgen dat bijvoorbeeld de prestatie indicatoren in de jaarverslagen aansluiten op het beleidskader en uitvoeringsprogramma's? 

Tenslotte gaf de RKC aan dat het college een duidelijke regie moet voeren zodat belanghebbenden, zoals ondernemers,  meegenomen kunnen worden in de activiteiten die gedaan worden in het kader van het Programma Duurzaamheid. Op die manier kan ook gewerkt worden aan de nodige integraliteit: voor de VVD is naast Planet ook People en Prosperity van belang. 

Graag horen wij van de wethouder hoe hij hier verbetering in gaat doorvoeren en deze gaat borgen voor de toekomst.