Hoeveel dit er precies zijn of worden is niet goed uit de brief te halen. In ieder geval zal het aantal dat nu boven de taakstelling gehuisvest wordt volgend jaar verminderd worden op de taakstelling.
Het is goed te lezen dat de situatie in Houten door het college wordt getypeerd als zijnde “goed op orde”. Uit de collegebrief wordt echter ook duidelijk dat de druk op de vrijwilligers van Van Houten&Co, zorg en het onderwijsveld verhoogd zijn door de huidige aantallen vergunninghouders. Dit terwijl er vorig jaar eigenlijk op een veel hoger aantal vergunninghouders werd geanticipeerd.
De VVD fractie heeft daarom de volgende vragen:
1. In hoeverre is het huidige aantal vergunninghouders werkbaar voor het maatschappelijk veld en op welke manier houdt het college hier vinger aan de pols? Voor de VVD is dit erg belangrijk aangezien je mensen pas goed helpt wanneer je daartoe in staat bent. De vergunninghouders hebben er niets aan wanneer hun aantal hoger is dan de instellingen aan kunnen.
2. Heeft het verschil tussen het aantal vergunninghouders waarop werd geanticipeerd, het aantal van de taakstelling en het aantal dat het nu uiteindelijk wordt financiële gevolgen voor de gemeente?
3. De derde vraag is niet direct gerelateerd aan de collegebrief maar wel aan het onderwerp aangezien het van belang is voor draagvlak in de Houtense samenleving voor de huisvesting van vergunninghouders: is de wachtlijst van Houtense ingezetenen voor sociale woningen in evenredige mate gedaald?
4. In de collegebrief wordt weinig gezegd over de integratie van vergunninghouders. Kunt u meer informatie geven over de status van integratie en werk voor vergunninghouders? Wordt er bijvoorbeeld voldaan aan de participatieovereenkomst? Zijn er al vergunninghouders die werken? Graag wat meer informatie hierover.